Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Vecka 43 för tillväxt och entreprenörskap

Tillväxt, entreprenörskap och landsbygd står i fokus i Mjölby kommun 22 - 27 oktober. Det blir en vecka full med aktiviteter, föredrag, diskussioner och studieresa. Veckan avslutas med en matmässa på Jerikodalstorget, laddad med närproducerade varor. Varmt välkommen!

Aktiviteter, föredrag, diskussioner med mera

MATMÄSSA - VILL DU DELTA 27 OKTOBER?

För tredje året i rad arrangeras den välbesökta matmarknaden utomhus på Jerikodalstorget i Mjölby klockan 11-13. Alla producenter är varmt välkomna att delta, både med försäljning och provsmakning av produkterna. Det är såklart kostnadsfritt men vi behöver din anmälan för att kunna planera vart alla ska stå. Du tar med eget bord.

Arrangörer: Mjölby kommun, Potatisodlarna i Östergötland, Mjölby City i Samverkan
Plats: Jerikodalstorget i Mjölby
Anmälan senast 20 oktober till annelie.ahlstrom@mjolby.se, 0142-859 03

NYFÖRETAGANDE MÅNDAG 22 OKTOBER

En eftermiddag för dig som har funderingar på att starta eget företag nu eller i framtiden. Här bjuds det på inspiration och kunskap kring uppstartsprocessen. Du får också möjlighet att träffa företrädare för en del av de tjänster som du kan behöva i ditt företagande.

Klockan 14-18: Nystart Mjölby informerar

Arrangör: Nystart Mjölby
Plats: Norrgårdens utbildningscentrum i Mjölby
Ingen föranmälan behövs.

SOLENERGI FÖR LANTBRUKARE MÅNDAG 22 OKTOBER

Klockan 9-9.30: Välkommen
Arrangörerna bjuder på en brunchklämma lagad på Grepstad gårds råvaror från deras butik. Klämman görs av Anna S Mat i Vadstena.

Klockan 9.30-10.30: Arne Andersson, solcellsexpert, informerar
Information om solcellsteknik, regelverk och ekonomi. Representanter från räddningstjänsten, försäkringsbolag och länsstyrelsen kommer att närvara för en kort frågestund i slutet.

Klockan 10.30-11.30: Visning av solcellsanläggningen på Grepstad gård
Hur ser en solcellsanläggning ut? Ola Schwarz visar och svarar på era frågor. Det kommer även att visas elhandverktyg, eldrivna robotgräsklippare och elfordon. Det finns naturligtvis också möjlighet att besöka Grepstads gårdsbutik.

Arrangörer: Mjölby, Vadstena och Motala kommuner.
Plats: Grepstad gård, 5 kilometer söder om Motala utmed före detta riksväg 32.
Anmäl ditt deltagande till hållbarhetsstrateg Åsa Carlberg senast den 15 oktober, telefon 0142 -850 88, asa.carlberg@mjolby.se

LANDSBYGD TISDAG 23 OKTOBER

En dag för och om landsbygden i Mjölby kommun. På Norrgårdens utbildningscentrum finns de tio byalagen på plats, redo att berätta om sina verksamheter. Hur bygger vi på landsbygden? Tipsa Byggnadskontorets planerare som arbetar med en ny översiktsplan. Patric Andersson från Jordbruksverket deltar också under eftermiddagen och talar om landsbygdsprogrammet.

Klockan 16-16.30: Magnus Hultergård, Byggnadskontoret: Information om översiktplanen
Klockan 16.30-17: Patric Andersson, Jordbruksverket: Information om landsbygdsprogrammet

Arrangör: Mjölby kommun
Plats: Norrgårdens utbildningscentrum i Mjölby klockan 15-19.

TILLVÄXT - 100 MENTORER ONSDAG 24 OKTOBER

För väldigt många arbetssökande och nyanlända i Sverige och i Mjölby är det svårt att få träffa företagare och etablerade yrkesarbetande. Det här avståndet mellan utanför och innanför arbetsmarknaden behöver minskas. Ett sätt är att erbjuda ett mentorprogram där man i en given form får möjlighet att byta erfarenheter. Projektet pågår i sex månader från november till april. Därefter görs en utvärdering.

Vi behöver 100 mentorer som kan vara tillgängliga minst sex tillfällen under sex månader. Vill du ställa upp som mentor eller har frågor kring detta kan du e-posta någon av följande:

Klockan 15.00 Välkommen

Klockan 15.15 - 15.45: Prognos för behovet av kompetensförsörjning
Arbetsförmedlingen presenterar sin prognos för behovet av kompetensförsörjning.

Klockan 15.45-17: 100 mentorer 100 adepter
En första matchning utifrån mentorernas och adepternas profiler är redan gjord. Nu är det tillfälle att träffas och se att det matchar.

Klockan 17: Mat och mingel
En enkel buffé serveras. Tillfälle till mingel och samtal med utställarna Swedbank, Svenska kyrkan, Företagscentrum, Mjölby kommun och Arbetsförmedlingen.

Klockan 18: Föreläsning av Charbel Gabro
Charbel Gabro är integrationisten som kommer ta med er på en resa ni sent kommer glömma. Han har arbetat med människor på flykt både i Sverige och på ön Lesbos. Syrien är hans födelseland, Sverige hans uppväxtland, men vilket är då hans hemland? "Kan vi förstå vad nyanlända genomgår vid flykt och sin första tid i Sverige? Anpassningen till det nya samhället leder ofta till kulturkrockar och frustration uppstår. Det gäller även för den etablerade svensken som möter nyanlända. Hur vi kan skapa ett inkluderande och inbjudande arbetssätt på vår arbetsplats?

Klockan 20: Avslutning

Anmälan: annelie.ahlstrom@mjolby.se
Plats: Mjölby Stadshotell
Arrangörer: Mjölby kommun, Swedbank, Arbetsförmedlingen, Svenska kyrkan och Företagscentrum

MJÖLBYBUSSEN 25-26 OKTOBER

Studieresa till Varberg

En tradition sedan tiotalet år är att Mjölby kommun och företagare gör en studieresa tillsammans under hösten. Många företag har genom åren vittnat om hur givande resan är - följ med du också!
Varberg blev "Årets stadskärna" 2016. Hur har företag och kommun arbetat för att uppnå detta och hur utvecklar man en tilltalande stadskärna som lockar besökare? Detta får vi svar på och du får också träffa Mjölby kommuns ledande politiker och tjänstemän som deltar i resan.

När vi kommer fram till Varberg dag ett erbjuds två olika paket med företagsbesök. På kvällen blir det gemensam middag och trevligt mingel. Under dag två berättar företrädare för Varbergs kommun hur man tillsammans med företagarna på orten har arbetat med utvecklingen i Varberg.

Resan kostar 3150 kronor exklusive moms. Då ingår bussresa, fika, middag, övernattning i enkelrum och frukost. Vi bor på  Varbergs Stadshotell & Asia Spa. Det är den nya företagsföreningen Växtkraft Mjölby som på uppdrag av Mjölby kommun arrangerar resan. Hela programmet finns på Företagscentrums hemsida. Här anmäler du dig också.

Växtkraft i Mjölby kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Med reservation för ändringar.