Fordons- och transportprogrammet

En fräsch bilmotor

För duktiga fordonsmekaniker finns det alltid jobb. Gillar du att meka och är intresserad av fordonskonstruktioner och vill ha en utbildning som leder till jobb, då är fordonsprogrammet rätt för dig!

Våra lärare hjälper dig att utveckla dina kunskaper om tekniken i olika fordon – du lär dig om fordonens konstruktion, hur man gör reparationer och ger en god service. Du blir även duktig på att använda datorer och datorsystem i yrket och du får lära dig ett yrkesmässigt språk som fungerar i olika situationer.

Den gedigna teoretiska utbildningen varvas med praktiskt arbete både i skolan och ute på arbetsplatser. Den arbetsplatsförlagda utbildningen bidrar till utveckling av bland annat servicekänsla, kvalitet i det tekniska utförandet och förståelse för företagandets villkor. Du kan också få grundläggande behörighet för att söka till universitet och högskola.

Inriktningar

Karosseri och lackering

Du lär dig om lackering av fordon, diagnostik och reparation av karosser. Inriktningen ger möjlighet till jobb som tillexempel bilskadereparatör eller billackerare.

Personbilsteknik

På inriktningen personbil lär du dig konstruktion och funktion på bilens olika komponenter. Du lär dig felsöka, reparera och utföra service på lätta fordon. Dessutom utvecklar du din förmåga att bemöta kunder. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. personbilsmekaniker.

Lastbil och mobila maskiner

En lastbils- maskinmekaniker jobbar med högteknologiska fordon, oftast mer avancerade än en modern personbil. Du lär dig om diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker.

Faktablad om fordons- och transportprogrammet för utskriftPDF

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Natalya Demenyuk

Telefon: 0142-853 28

natalya.demenyuk@mjolby.se


Rektor för fordons- och transportprogrammet

Jessica Hallberg

Telefon: 0142-856 99

jessica.hallberg@mjolby.se