Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Mjölbys företagsklimat har blivit bättre!

Rankingen bygger på dels en enkätundersökning till företagare i kommunen och dels på statistik.

Företagarna i Mjölby kommun är särskilt nöjda med vägnät, tåg och flygförbindelser, här återfinns kommunen på en nionde plats i landet! Företagarna tycker också att skolans attityder till företagande har blivit betydligt bättre, här klättrar kommunen 167 placeringar till plats 78.

Den sämsta placeringen i rankingen uppvisar konkurrens från kommunen och frågan "I vilken utsträckning anser du att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet?" Kommunens placering i denna fråga är 225. Detta kan upplevas som märkligt då kommunen hamnar på plats 79 i rankingen när Svenskt näringsliv i samma undersökning har analyserat den faktiska andelen av den kommunala verksamheten som köps in från privata företag, föreningar och stiftelser i förhållande till den totala kostnaden för kommunens verksamhet.

Så här placerar sig de östgötska kommunerna i rankingen:

Kommun

Plats i rankingenBoxholm

166

Finspång

214

Kinda

161

Linköping

106

Mjölby

  99

Motala

242

Norrköping

148

Söderköping

216

Vadsten

159

Valdemarsvik

270

Ydre

  35

Åtvidaberg

  83

Ödeshög

  73

 

- Det är glädjande att vi fortsätter uppåt i rankingen, säger Cecilia Burenby, ordförande i kommunstyrelsen. Vi har jobbat internt bland annat med att alla förvaltningar ska ta fram en egen utvecklingsplan för hur de kan arbeta för att förbättra företagsklimatet. Kommunen har också arbetat för att skapa ökad förståelse för företagarnas villkor hos myndighetsutövande personal. Det är därför mycket tillfredsställande att vi klättrar åtskilliga placeringar på exempelvis tjänstemännens attityder till företagande och hur företagen upplever att vi är effektiva i ärendehanteringen, har förståelse för företagets ärende och återkoppling om vilka möjligheter som finns.

Kommunens politiker har satt som mål för den kommunala verksamheten att näringslivsklimatet ska vara bland de 25 procent bästa i landet.

- Vi fortsätter våra ansträngningar att förbättra klimatet. Det är viktigt att vi kan erbjuda ett så bra klimat som möjligt för företagen att verka i, avslutar Cecilia Burenby.

Här hittar du mer information om rankingen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster