Spana på matavfall

Tecknad bild på en liten detektivmus med förstoringsglas.

Våren 2017 genomfördes det första uppdraget som gällde att spana på matavfallet och handlade om matens kretslopp och gröna påsen. Miljöspanarna fick redovisa sina arbeten på vilket sätt som helst, bara det var kreativt.

550 barn och elever i förskola och grundskola har miljöspanat under våren 2017.

Det första uppdraget som gällde att spana på matavfallet handlade om matens kretslopp och gröna påsen. Miljöspanarna fick redovisa sina arbeten på vilket sätt som helst, bara det var kreativt.

Den skolklass som hade lämnat in ett extra bra bidrag skulle få bestämma matsedeln vecka på alla skolor och förskolor. Den förskola som lämnade in ett extra bra bidrag fick en teaterföreställning på miljötema till sin barngrupp. Dessutom ställs alla bidrag ut på biblioteken under maj och juni.

Vasaskolan och Kungshöga förskola vinnare

De vinnande bidragen utsågs av en jury med representanter från utbildningsförvaltningen, service- och teknikförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och kommunstyrelsens förvaltning.

Juryns jobb utgick från att de vinnande bidragen skulle vara kreativitet, innovativa, ha tydliga budskap och väl genomarbetade hållbarhetsperspektiv.

Vinnare i kategorin grundskola blev Vasaskolan årskurs 3 med följande motivering:

Med ett gediget, omfattande, kreativt och innovativt arbete charmade Vasaskolan klass 3 hela Miljöspanarjuryn. Klasserna genomförde allt ifrån samtal med biträdande rektor och personal i skolmatsalen till påverkanskampanjer och tävlingar för skolans elever. Många olika skolämnen har tydligt kopplats till uppdraget och klasserna har arbetat hårt för att så många som möjligt på skolan skulle bli delaktiga.

I informationskampanjen som genomfördes i skolmatsalen hade eleverna formulerat tydliga skyltar och tabletter till borden med både fakta och uppmuntrande budskap.

På toppen av detta satte de upp en otroligt fin, folkbildande och kreativ musikal som spelades för alla klasser på skolan och för föräldrarna. Tack vare de engagerade och smarta barnen i klass 3 på Vasaskolan känner vi i juryn stort hopp och stor tilltro inför en ljus framtid för både oss människor och för planeten!


Vinnare i kategorin förskola blev Kungshöga förskola avdelning Manteln med följande motivering:

”Pedagogerna på Manteln har på ett skickligt och engagerat sätt och med imponerande upplägg, involverat och engagerat barnen i svåra och komplexa frågor om matens kretslopp, energi och matens väg genom kroppen.

Man visualiserade matsvinnet med hjälp av legostaplar, där det gick att se hur mycket mat som slängdes varje dag. Sedan arbetade barn och pedagoger med att påminna varandra om att ta lagom mycket mat, och smaka först för att minska matsvinnet så mycket som möjligt.

Mantelns pedagoger och barn inger oss i juryn ett stort hopp om en ljus framtid för både oss människor och planeten!” Länk till redovisningen

Hederspris, Vetaskolans fritidshem

Juryns motivering:
”Silverkulan och Guldkulan på Vetaskolans fritidshem har i miljöspanaruppdraget ”Spana på matavfallet” visat upp en otrolig kreativitet och uppfinningsrikedom och väl genomarbetade hållbarhetsbudskap. De har arbetat med många olika återvunna material och skapat fantastiska ting av sådant som annars skulle slängas. De har även gjort kluriga och informativa skyltar och boxar med information om matavfall och biogas som kopplar väl till årets uppdrag. Därför tilldelas Vetaskolans fritidshem Miljöspanarnas hederspris!” Länk till redovisningen

Kontakt

Hållbarhetsstrateg

Åsa Carlberg
Telefon: 0142-850 88

asa.carlberg@mjolby.se