Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
En kvinna arbetar förnöjt i sin trädgård

BYGGA, BO & MILJÖ

Fairtrade City Mjölby

Bildlogotyp, Fairtrade City

Fairtrade City är en diplomering för kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Mjölby diplomerades som en Fairtrade City den 6 juni 2015. Det är vi mycket stolta över!

Kommunens arbete

Vi arbetar för att öka andelen Fairtrademärkta varor som handlas in på våra skolor, förskolor, äldreboenden och för att de kommunala arbetsplatserna ska ha Fairtrademärkt kaffe i sina fikarum. Till en början satsar vi i Mjölby nu på produktgrupperna kaffe, te och bananer.

Under 2015 ökade inköpen av Fairtrademärkta livsmedel inom de utvalda produktgrupperna från 18 procent till 38 procent. Störst ökning ser man på produktgruppen bananen där cirka 70 procent av bananerna som köps in är Fairtrademärkta.

Tillsammans för rättvis handel

Fairtrade City-diplomeringen är till för hela kommunen som geografiskt område och inte bara för kommunen som organisation. Kommunen arbetar därför tillsammans med näringsliv, kyrkan, ABF och föreningar i Mjölby kommun för en ökad kunskap om Fairtrade och ett ökat utbud av Fairtrademärkta produkter.

Under 2016 ska styrgruppen fokusera på inventering av butiker, caféer och restauranger och kampanjer under exempelvis Fairtrade day och Fairtrade fokus.

Listor över utbudet av Fairtrademärkta varor i butiker och på caféer hittar du via länk i högerkant.

Fairtrade Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Styrgupp Fairtrade CityPDF

Kontakt

Hållbarhetsstrateg

Åsa Carlberg
Telefon: 0142-850 00

asa.carlberg@mjolby.se