Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Logotyp Mjölby kommuns show och teatergrupp Kan De Kan Vi

ONSDAG 12 FEBRUARI - Mitt i vänliga veckan!

Visste ni att det är vänliga veckan nu? Visste ni att det fanns en vänlig vecka? Det visste några av oss.

I dag har vi pratat om vänlighet. Om hur vänliga veckan "uppfanns" att det var en trafikräknare som 1946 räknade människor på sitt sex timmars långa arbetspass och att han på den tiden bara såg 12 personer som log, de andra 8569 personerna han räknade såg ut som de var på väg till en begravning. Så tidningen Svenska journalen införde då "Vänliga Veckan". Den tidningen finns inte längre så de sista 15 åren har det inte funnits nån vänlig vecka men nu i år gör den comeback. Eva Nordenstam tror vi hon hette som jobbar på Läkarmissionen har i år återifört vänliga veckan.

Vad är då vänlighet? Det har vi pratat mycket om idag. Om vi tyckte det var svårt förra veckan att prata om känslor så var det svårt att prata om vänlighet också. För vad är vänlighet? Är det nått man gör eller säger eller är? Eller är det lite av varje av det? Hur gör man nått vänligt för någon? Hur vet man att han eller hon vet att man menade att vara vänlig? Är det samma sak att vara ärlig som vänlig?

Ja många svåra frågor har vi pratat om idag. Hela gruppen både på förmiddagen och på eftermiddagen var mycket engagerade och diskuterade livligt. Vi var överens om att man tjänar mest på att vara vänlig- även om någon annan är ovänlig mot en själv. För man vet ju inte vad han eller hon har varit med om som gör att han eller hon beter sig på ett otrevligt sätt. Vi var också överens om att det inte nödvändigtvis är samma sak att vara ärlig och vänlig.

Man kan tex säga ärliga saker som inte alls är särskilt vänliga, om man tex tycker att nån har en ful tröja så är det ju förvisso ärligt att säga vad man tycker om den, men det är inte så vänligt och att personen man säger det till kan bli sårad.

Vi kom fram till att det är vänligt att be om ursäkt om man har gjort fel eller sagt nått dumt.

Ingela knölade i hop ett papper och rev sönder det och så sa hon att om man säger eller gör nått dumt mot nån så är det som att något går sönder inuti. Ungefär som med pappret. I bland blir det kankse bara lite skrynkligt inuti och i bland kanske det är helt trasigt och sönderrivet inuti. Alla hängde med på den liknelsen, åsså sa Ingela förlåt till pappret. -Förlåt lilla papper för att jag var elak och hade sönder dej.

Men pappret blev ändå inte helt. Då pratade Ingela och Annelie om att så är det med oss människor också. Att även om någon säger förlåt så kan det i bland vara så att det ändå inte blir riktigt helt där inuti. Att det är viktigt att tänka på. Att vänlighet är något man väljer att vara och att man alltid kan välja att försöka vara vänlig. Även de dagar man inte orkar vara vänlig så kan man ändå tänka att jag behöver i alla fall inte vara ovänlig mot någon. Vi pratade om att världen skulle kunna se annorlunda ut om man liksom bombarderade varandra med vänlighet.

Så vi gjorde om uttrycket Ärlighet varar längst till: VÄNLIGHET VARAR LÄNGST!

Vänliga saker tyckte vi var att: Säga snälla saker till varandra, uppmuntra varandra, berätta när någon har gjort nått bra, hjälpa någon med något som han eller hon behöver hjälp med. Att vara snäll och trevlig mot andra. Att le. Tänka på andra. Att vara en snäll kompis. Att lyssna på andra. Försöka hålla sams tyckte vi också var att vara vänlig. Att låta andra prata till punkt.

Det här och mycket annat kom vi fram till hörde till vänlighet. En i gruppen var väldigt tydlig med att hon tyckte att Robin var vänlig. FÖr han gör snälla saker och säger till oss när vi gör bra saker.

Vi var också överens om att vi är mycket duktiga på att vara vänliga mot varandra i KanDeKanVi och att vi blev lite stolta när det är sånt som står med i våra värdegrunder att det som står där har med vänlighet att göra.

Vi var också jättemycketjätteöverens om att man ska vara vänlig hela året inte bara på vänliga veckan. Att man har allt att vinna på att vara vänlig. Att leenden smittar precis som skratt och att det kostar så lite.

Vi avslutade dagen med lite invärtes massage. Vi sa vänliga saker till oss själva om oss själva och vi sa vänliga saker till varandra. Det kändes varmt och gott åsså blev det kramkalas på slutet.

Nu ska vi fortsätta vara vänliga mot varandra oss själva och andra!