Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Logotyp Mjölby kommuns show och teatergrupp Kan De Kan Vi

ONSDAG 5 FEBRUARI

En helt vanlig dag! Eller...ja vad är en helt vanlig dag? Hur är det för mig en vanlig dag? Vad är det som gör att det är en vanlig dag?

Konstiga frågor! I dag har vi pratat mycket om känslor. Om vanliga känslor. Först pratade vi om vad en känsla är vi kom på att vi tyckte att en känsla var något som känns inuti kroppen och att man kan känna sig, glad,svartsjuk, avundsjuk, lycklig, frustrerad, ledsen, arg, besviken, förvånad, förälskad, övergiven, olycklig och hysterisk. En känsla liksom dyker upp i kroppen när något händer. Vi vet inte alttid när de här känslorna poppar upp i kroppen. Vi pratade om också vilka känslor som var okej och vi tyckte nog att alla känslor var okej att känna. Men att man inte får göra vad som helst även om man känner sig vrålarg till exempel. Vi har gjort några övningar där vi har provat att visa våra känslor. Att visa glädje var ganska svårt men det var ännu svårare att visa sorg, ledsenhet och ilska. Ilska var jättesvårt. Inte för att det inte fanns en massa saker som gjorde oss ilskna utan för att det är svårt att visa ilska. Någon berättade att "hen" inte kunde vara arg för att då sa personalen att man skulle sluta. Någon annan ville inte visa när man blev ledsen för det var så jobbigt när människor sa: Inte ska du vad ledsen, se så, nu ler vi igen. För att då kändes det som att det inte var okej att vara ledsen. Att det liksom blev för jobbigt för andra om jag var ledsen. När vi berättade om våra ilskor om det som gjorde oss riktigt arga hände det något med våra kroppar. Vi blev spända och någon blev röd i ansiktet och blodådrorna syntes i pannan. Någon knöt händerna och någon stampade med fötterna. Det var lätt att säga att man var ilsken på saker och ting när alla gjorde likadant. Men någon berättade att det är svårt att talaom när man blir arg och besviken till vardags. Det som gjorde oss arga och svarta inombords var:

Snön och halkan gjorde någon jätteilsken. När folk pratar bakom ryggen gjorde oss också arga. Politiker som fattar beslut som man inte förstår väckte ilska. När någon är elak mot djur gjorde att man blev arg och ilsken. När personalen inte lyssnar eller när hemtjänsten inte ringer eller när man inte förstår varför någon säger nej eller saker som man har bestämt ändras. När taxin strular och när bokningssystemet krånglar blir någon så arg att "hen" blir ledsen Förändringar som man inte lkan göra något åt gjorde oss arga. Att känna sig ensam och när folk pekar och säger elaka saker om oss gjorde oss arga. Det fanns mycket som gjorde oss arga och ilskna. Men det fanns också det som gjorde att vi kändes oss glada, lyckliga och varma och bubbliga inombords.

Våra glädjor som vi pratade om var att: Vara med kompisar. Att känna sig omtyckt. Att det finns bra personal där man bor som bryr sig om. Onsdagar var en glad-dag sa någon. Att gå ut i naturen gjorde någon glad. Att komma till jobbet blev många glada av. Att känna att man trivs och är viktig gjorde många av oss glada. Att få säga att man duger skapade en bra känsla hos många som man blev glad av. Våren gjorde någon glad. Någon är glad för att "hen" hittade att gå hit själv idag. Sommaren gjorde någon glad för då blev det varmt och skönt. Man blir glad av att vara tillsammans med kompisar. Vi tyckte också att man blir glad av att det går bra på jobbet.

Vi pratade om att både glädjor och ilskor är vanliga känslor men att det kan vara svårt att visa både och. Vi pratade också om att det smittar till andra om man är glad, ledsen eller arg, men att det är roligare för en själv och andra om man är glad.

Vi pratade också om att det är svårt att visa ilska när någon säger att man ska lugna ner sig. Eller att vara glad när någon säger att nu räcker det.

Vi gjorde en massa övningar där vi övade på att visa känslor och så använde vi oss av vår nya massagerberättelse.

Mycket känslor blev det idag! Nu ses vi nästa vecka igen! Mors kors galosch!