Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
En kvinna arbetar förnöjt i sin trädgård

BYGGA, BO & MILJÖ

Gröna påsen!

I Mjölby kommun samlar vi in matavfall i Gröna påsen, som läggs tillsammans med övriga sopor i det vanliga sopkärlet. För att detta ska fungera ska alla sopor i kärlet ligga i plastpåsar förslutna med dubbelknut.

Så här får villahushåll nya påsar

De villahushåll som har tömning med sidlastare får varje höst tre nya rullar med gröna påsar.

Du som bor i ett hushåll som töms med baklastare kan knyta en grön påse runt handtaget på ditt sopkärl, när du behöver fler gröna påsar. Då levereras en ny rulle när soptunnan töms. Kom ihåg att ta bort den gröna påsen från sopkärlet när du fått påfyllning.

Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd eller förening när de gröna påsarna är slut.

Du kan också hämta rullar på Hulje återvinningscentral, i receptionen i stadshuset eller på biblioteksfilialerna i Skänninge, Väderstad och Mantorp.

I samband med att Gröna Påsen infördes fick alla hushåll ett startpaket. Startpaketet innehåller en påshållare, gröna påsar och en informationsbroschyr. Behöver du ett startpaket eller är du osäker på om ditt sopkärl töms med sidlastare eller baklastare kan du kontakta kundservice.

Så här får flerfamiljshus nya påsar

I flerfamiljshus rekommenderar vi att påfyllning av påsar finns i något gemensamt utrymme till exempel, grovsoprum eller tvättstuga. Vi leverar fritt ett årsbehov med gröna påsar till varje flerfamiljshus, efter beställning här på hemsidan. Det går även bra att hämta nya påsar på Hulje återvinningscentral.

Blankett för beställning av gröna påsar till flerfamiljshus

Hur fungerar Gröna Påsen?

Du slänger till exempel potatis- och bananskal i Gröna Påsen. Påsen knyter du ihop med dubbelknut och lägger i din vanliga soptunna. (Det är viktigt att knyta dubbelknut på dina vanliga soppåsar också, inget löst avfall får ligga i soptunnan.) Vi hämtar soporna som vanligt.

Vad händer med dina matrester?

De gröna påsarna sorteras ut i en optisk sorteringsanläggning och både energi och näring i matavfallet tas till vara. Energin kommer till nytta exempelvis som fordonsbränsle och näringen sprids på åkermark. Då minskar vi användningen av fossila bränslen och konstgödsel.

Kontakt

Kundservice

Telefon: 0142-852 33
Telefontid vardagar klockan 9.30-12 och klockan 13.30-15.30

TKDebitering@mjolby.se