Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
En kvinna arbetar förnöjt i sin trädgård

BYGGA, BO & MILJÖ

Avfall och återvinning

När du sorterar dina sopor rätt bidrar du till att materialet återvinns och ser till att farliga ämnen inte kommer ut i naturen. Som avfall räknas det som man ska göra sig av med. Hushållen ska lämna avfall på Hulje återvinningscentral eller på någon av återvinningsstationerna. Det som inte går att sortera lägger du i soppåsen hemma. Är du osäker på hur du ska sortera något, besök vår sorteringsguide.

Var lämnar du ditt avfall?

På Hulje återvinningscentral lämnar du grovavfall, elavfall, farligt avfall och trädgårdsavfall. På återvinningsstationer lämnar du förpackningar och tidningar. I samlaren lämnar du lampor, batterier och småelektronik.

Elavfall

Elektroniskt avfall är allt som har sladd eller batteri, lampor, lysrör samt kyl och frys. Elektroniskt avfall sorterar du i olika fraktioner på Hulje återvinningscentral.

Farligt avfall

Farligt avfall får aldrig slängas i soporna, blandas med annat avfall eller hällas ut i avloppet. Se till att det står tydligt vad det innehåller när du lämnar farligt avfall. Farligt avfall är till exempel färg, lim, nagellack och kemikalier. Överblivna läkemedel och kanyler lämnar du på apoteket.

Träavfall

Träavfallet ska vara rent och fritt från andra material. Spik, gångjärn och mindre beslag av metall behöver du inte ta bort. Impregnerat träavfall lämnar du i ett särskilt fack.

Trädgårdsavfall och ris

Trädgårdsavfall och ris ska till Hulje återvinningscentral i Mjölby eller till ristipparna i Mantorp, Skänninge och Väderstad. I Mantorp hittar du ristippen vid Bleckhemsvägen. I Skänninge finns ristippen vid Axstadvägen, mittemot Vinkelgatan. I Väderstad hittar du ristippen på gamla idrottsplatsen.

Trädgårdsavfall är grenar som är max 2 centimeter i diametern, mossa, häckklipp och löv. Risavfall är grenar som större än 2 centimeter i diametern. Stubbar, grova stockar och virke får inte läggas på ristipparna. Krukor och säckar måste också vara borttagna.

Förpackningar och tidningar

Förpackningar och tidningar lämnar du på en återvinningsstation.

Pant

Du kan lämna dina pantflaskor och burkar (både svenska och importerade) i våra blå pantkärl på Hulje återvinningscentral. Det går även bra att lämna in flaskor och burkar som är tillknycklade eller saknar etikett. Pengarna för panten går oavkortat till Barncancerfonden.

Latrin

Latrin från fritidshus hämtas av kommunen under sommaren. Vid hämtning ska behållaren förslutas och ställas ut på anvisad plats, oftast bredvid ditt avfallskärl. En ny latrintunna lämnas till dig. Tänk på att bara det som passerat genom kroppen och toapapper får hamna i latrinkärlet.

Du kan själv kompostera ditt latrin, men det finns några regler du måste följa. För mer information om kompostering av latrin se sidan om kompostering.

Sopor.nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Avfall Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Batteriåtervinningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
El-kretsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Kundservice

Telefon: 0142-852 33
Telefontid vardagar klockan 9.30-12 och klockan 13.30-15.30

TKDebitering@mjolby.se


Driftchef avfall

Per Andersson 
Telefon: 0142-852 65


Miljökontoret

Telefon: 0142-850 00

miljo@mjolby.se