Mjölby kommun
Logotyp Mjölby kommuns show och teatergrupp Kan De Kan Vi

Tisdagen den 24 maj "Ärlighet varar längst"

Så har det gått en vecka igen. Våren är nu här med all sin kraft. Vi var lite kraftlösa efter förra veckans urladdning på biblioteket. En lokal tidning har gjort ett jättefint reprtage om oss med många bilder och många fina ord om hur bra vi är. Vad glad man blir när man läser sådant. Vi tror att reportaget kommer ut även i tryck i den tidning som kommer i veckan- vi hoppas det i alla fall.  Denna dagen började vi med att läsa lite ur boken "Shaken not störd" som handlar om hur Glada Hudik teatern startade sin verksamhet. Vi läste första kapitlet om hur man förr i tiden gömde undan det som var annorlunda. Sådana som vi tex. Hur Pär som grundade teatern fick jobba i motvind och att alla tyckte han var knäpp och konstig som trodde att utvecklingsstörda människor kunde lära sig saker som att spela teater, den här boken finns ju även som film nu, då heter den "Hur många lingon finns det i världen". I dag är Glada Hudik i Linköping och spelar sin föreställning om Elvis. När vi läste boken funderade vi lite över hur KanDeKanvi började. Just namnet kom vi på i höstas, men teatergruppen eller idén till att ha teatergrupp som dagligverksamhet kom Christina Klasson på. Det är vi mycket tacksamma för, för annars hade vi inte haft så roligt på tisdagarna som vi har.  Första tiden drevs teatergruppen av olika studieförbund, men nu är det Annelie och Ingela som coachar.

I dag har vi gjort improvisationsövningar. Två olika och varianter på dessa två. Den ena övningen heter "Tolken" där är man två stycken, en som spelar en utländsk person som pratar ett språk som ingen förstår, gibberisch alltså som vi har berättat om förut här i bloggen. Den andre personen tolkar dvs översätter det som sägs- och tro oss det kan bli hur galet som helst. Det här är en nyttig övning där man tränar sig i att läsa kroppsspråk och sin fantasti.

Den andra övningen är en JA-NEJ övning, dvs man får på kompisens uppmaningar antingen bara svara ja eller bara nej. Den här övningen kan även göras i grupp, som en kollektiv uppmaning, alla svarar ja eller nej på det som någon säger. Tex Vi hoppar- JA, Vi sitter-JA, vi kryper-JA, vi rånar banken-JA osv. 

En tredje variant är att gå "laget runt" och att alla får svara "fel" på en fråga tex: Annelie har en röd tröja på sig, Ingela frågar har du en röd tröja? Annelie måste svara NEJ. Låter kankse enkelt men kan vara nog så svårt.  Vita lögner i all ära men det är uppenbart svårt att ljuga i grupp och när alla ser att tröjan är röd. Så många skratt det blev när någon var tvungen att säga att hon inte gillade sport, när hon egentligen är en inbiten sportfantast.

Ett nytt gig har ramlat in, den här gången ska vi till Tranås, så det blir premiär i Småland. Men vi väntar med det till efter semestern, då vårat föreställningsschema till våren börjar bli fullt.  För som någon sa till Pär i Hudik för länge sedan, tänk om vi blir trötta!  Så dumt- vad är det för farligt att bli lite trött när man har så roligt som vi har och får bli bekräftad för det vi gör och är bra på nämligen glädja varandra och andra.

Tills näst nästa vecka, ja för så är det, nästa vecka är det ingen teatergrupp så säger vi: Prova att säga JA lite oftare till saker och ting, det blir liksom lite gladare stämning då. Hur vi menar? Jo så här tänk att du vaknar på morgonen och så säger du till dej själv: Vill jag gå upp nu och så svarar du glatt JA! Då blir det lite roligare, du blir inte piggare men lite gladare- så det så!

Snyggaste t-shirten i stan, och alla har varsin, här är Linus modell.

Snyggaste t-shirten i stan, och alla har varsin, här är Linus modell.

Simon får en uppmuntrande klapp på kinden av Mia.

Simon får en uppmuntrande klapp på kinden av Mia.

Så här gör vi alla veckor (när vi har tillgång till kameran), sätter upp bilder från veckan innan så kan man titta på sig själv och ibland använder vi bilderna för att prata om övningar vi gjort.

Så här gör vi alla veckor (när vi har tillgång till kameran), sätter upp bilder från veckan innan så kan man titta på sig själv och ibland använder vi bilderna för att prata om övningar vi gjort.

Anders och Stina gör en av övningarna.

Anders och Stina gör en av övningarna.

Berit Ärleborg gör övningen tolkningen.

Berit Ärleborg gör övningen tolkningen.