Mjölby kommun
Logotyp Mjölby kommuns show och teatergrupp Kan De Kan Vi

Tisdag 12 april Fortsättning följer...

...nöjda och glada samlades de båda gängen i dag.  Självklart pratade vi om förra veckans framträdande, alla kände sig nöjda och glada. I dag har vi planerat lite igen, planerat vad vi ska göra resten av vårterminen. Alla fick komma med önskemål om vad vi vill att förmiddagarna och eftermiddagarna ska innehålla. Sång, dans, teaterövningar och spela pjäser fanns med på önskelistan, och vi konstaterade att det går hand i hand med det arbetssätt som vi haft tidigare. Vi diskuterade också förutsättningarna för att kunna göra en större produktion på kulturscenen framåt hösten. Det bara bubblar fram förslag på vad en föreställning där skulle kunna innehålla. Kul att alla är så delaktiga och vill så mycket.  Båda grupperna gjorde i dag lite olika teaterövningar.

Det är ju oftast så med teater att när man väl har kommit i gång lite så vill man så mycket, här i KanDeKanVi är det ingen skillnad. Som jag berättade så vimlar det av idee´r  till olika föreställningar.  Man har en lokal och sedan vill man bara  köra i gång. Risken finns om man gör så att man  bara tar sig tid för sånt som man tror är bra för föreställningen, man glömmer då kankse vad som är bra för en själv att kunna föra tt genomföra en föreställning. Vi tror så här. Man behöver träna mycket, ensam och tillsammans med gruppen. 5 saker är extra viktiga att träna på, var och en efter sina förutsättningar såklart, det är ju det som är förutsättningen för KanDeKanVi. 

Det var en dam som undrade vad vi pysslade med på tisdagarna, hon frågade när vi var i Linköping, hon fick adressen till den här bloggen och vi lovade att vi skulle beskriva vårt arbetssätt, så för Er som är intresserade: Håll till godo!

Vi jobbar kort och gott efter 5 ganska enkla saker som vi utgår från på ett eller annat sätt:

1. Uttrycka sig medvetet med hjälp av kroppsspråket.

2. Leva sig in i andra människor och situationer - spela en roll helt enkelt.

3. Samarbeta- inte bara på scenen utan även bakom, dvs på övningarna.

4. Att använda det språk vi har rösten , ljud eller tecken.

5. Koncentrera sig och vara avslappnad. I gruppen, i sig själv och på scenen.

De här 5 sakerna tror vi hänger i hop. Alla 5 lika viktiga, det går liksom inte att fuska med nån av dem för då blir det liksom inget bra. Alla 5 sakerna har vi tränat på på olika sätt och i olika sammanhang och vi kommer att fortsätta arbeta med dem lite varje gång vi träffas. Hur vi gör? Jo det är  ganska enkelt:

Nr 1 tränar vi med hjälp av övningar som stärker vår medvetenhet kring vår kropp, var den börjar och slutar, hur den påverkas av rörelser vi gör och hur vi med vår kropp och dess språk kan påverka andra i gruppen.

Nr 2 Vi dramatiserar och gör teaterövningar enskilt och i grupp, med och utan färdiga instruktioner.

Nr 3 Samarbetet löser vi som så att vi hjälps åt med det som behöver hjälpas åt med- krångligare än så är det liksom inte. behöver nån hjälp med nått så finns det nån som hjälper till- så enkelt va?!

Nr 4 Vi värmer alltid upp rösten vi övar på att tala dynamiskt i olika tonlägen och olika starkt.

Nr 5 Avslapppningsövningarna  är inte bara omtyckta utan även nyttiga- så det så!  Koncentrationen övas genom att sitta i grupp aktivt lyssna, lära texter och ta intruktioner.

5 punkter, ja löjligt enkelt eller hur?! Lägger man dessutom till en enorm glädje, vilja, en massa engagemang och glada skratt, så får man dessutom en härlig stämning på tisdagarna när vi i KanDeKanVi ägnar oss åt teater  och show.

Bilder kommer inga i dag heller, men i dag hade vi kamera men íngen sladd. Men nästa gång... eller nån gång ska vi ha både och och då kommer det bilder igen.

Mors då ses om en vecka!