Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Meny

Flicka som sitter i skolbänken och funderar

Utbildning & barnomsorg

Välkommen till studie- och yrkesvägledningen!

Studie- och yrkesvägledare Nina Spång
Telefon: 0142-859 19, 073-060 28 74
E-post:nina.spang@mjolby.se

 

Studie- och yrkesvägledning kan handla om vägledning i skolarbetet "här och nu", om dina framtidstankar och ditt gymnasieval. Inga frågor är för stora eller för små - allt som handlar om dig och din framtid är viktigt.

Studie- och yrkesvägledaren erbjuder dig som elev:

  • Vägledning i skolarbetet för ökad motivation - du får stöd och hjälp med att se mål och mening med skolarbetet och att fokusera på dina drivkrafter.
  • Vägledning inför framtiden - vi diskuterar vad du har för önskningar i livet och vad du drömmer om att "bli när du blir stor". Vi diskuterar vilka utbildnings- och yrkesalternativ som finns och kan passa dig i förhållande till dina kunskaper, värderingar och intressen.
  • Vägledning inför gymnasievalet - du får information om gymnasieprogrammen och stöd till att göra ett gymnasieval som känns genomtänkt och "rätt" för just dig utifrån dina framtidsplaner och förutsättningar.
    Har du eller dina föräldrar frågor och funderingar kring skolan och framtiden? Då är det bara att höra av sig så bokar vi in ett samtal!

Studie- och yrkesvgledning - hela skolans ansvar

För att du som elev ska känna dig väl förberedd inför framtiden och kommande studie- och yrkesval så arbetar vi på Lagmansskolan långsiktigt (åk 4-9) med olika former av studie- och yrkesvägledande aktiviteter. Det är bland annat genom undervisning, information, studiebesök, besök pö och av gymnasieskolor, gymnasiemässa, prao och vägledningssamtal som du får kunskap om yrken, arbetsliv och utbildningsalternativ samt stöd i att utforska verkligheten och dig själv så att du utifrån detta kan förhålla dig till nutiden, framtiden och din egen karriärutveckling.

Läs mer om hur vi arbetar med studie- och yrkesvägledning:

Informationsblad/folders:

TIPS till dig som vill söka information på egen hand:

http://www.gymnasiestudera.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Allt om utbildningarna inom region Östergötland. Se tidigare meritvärde/betyg för olika program och skolor, tider för öppet hus och gymnasiemässor, info från antagningsenheten samt om när, var och hur valet görs (här gör åk 9 sitt val till gymnasiet)

http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Läs och se filmer om de olika gymnasieprogrammen, info om behörighet, introduktionsprogram, jämför skolor och program, vägledande information (info på flera olika språk)

Intresse-/personlighetstester

https://www.gymnasieguiden.se/testetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Vilka utbildningar passar mig?

https://www.gymnasium.se/gymnasieval#utbildningstestlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Vilket gymnasieprogram och vilken inriktning passar mig?

https://www.framtidsvalet.se/intressetestet/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Vilket gymnasieprogram passar mig?

http://www.gymnasieinfo.se/valen/start.htmllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Borde jag gå ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program?

https://se.41q.com/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Lär känna din personlighetstyp

https://www.jobbsafari.se/persontypstestlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Personlighetstest som kan ge dig värdefull insikt om dig själv och andra

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Nina Spång
Telefon: 0142-859 19 eller 0730-60 28 74

nina.spang@mjolby.se