Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
En man arbetar med tillverkning av truckar i fabrik.

Jobb & företagande

Serveringstillstånd

Omsorgs- och socialnämnden ansvarar för beviljande av serveringstillstånd. Andra tillsynsmyndigheter är Polismyndigheten, Länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Mjölby kommun samverkar med Motala, Vadstena, Ödeshögs, Boxholms och Finspångs kommuner när det gäller handläggning av ansökningar om serveringstillstånd.

När du ansöker om serveringstillstånd ska du vända dig till Mjölby kommun för initiala frågor och när du lämnar in din ansökan. Under handläggningen sker däremot kontakten med handläggare i Motala. Därför har blanketter och beslut Motalas logotyp.

Om alkohollagen

Människors hälsa går före ekonomiska intressen i alkohollagstiftningen. Alkohollagen (2010:1622) reglerar bland annat handel, tillståndsgivning, tillsyn, återkallelse med mera.

Alkohollagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

När behövs ett serveringstillstånd?

Servering av vin, starköl, spritdrycker och andra jästa alkoholdrycker får endast ske om tillstånd har meddelats enligt 6:e kapitlet paragraf 1 i alkohollagen. Det gäller för varje form av alkoholservering mot betalning. Som betalning räknas också de fall när alkoholdryck ingår i en annan avgift, till exempel entréavgift.

I de flesta fall är det tillåtet att bjuda på alkoholdryck utan serveringstillstånd, exempelvis på en privat fest.

Det är också, i de flesta fall, tillåtet att flera personer kommer överens om att köpa och tillsammans konsumera alkoholdrycker till självkostnadspris. Det kallas samköp.

Kontakt

Förvaltningssekreterare

Christoffer Sjögren
Telefon 0142-854 81

 

Göran Lidemalm
Telefon 0142-852 24

social@mjolby.se