Östra Tollstad

Östra Tollstad ligger strax söder om Mantorp, nästan mitt i Östergötland. Socknen har knappt 500 invånare.

Gotikinspirerad kyrka

Den gamla kyrkan byggdes till i flera omgångar för den allt mer växande församlingen. På 1770-talet började man tycka att antingen behövde kyrkan byggas till ytterligare eller så skulle man bygga en ny. Det skulle dröja mer än hundra år innan den nya kyrkan kom på plats. Östra Tollstads kyrka är uppförd 1885 i gotikinspirerad stil med smala höga fönster, utvändiga strävpelare och torn med smal spira. Den nya kyrkan byggdes omkring 200 meter söder om den gamla kyrkan.

Bengt Danielsson, författare och upptäcktsresande, ligger begravd på kyrkogården. Han är bland annat känd för sina upptäcktsresor och sitt författarskap, mest känd för boken och TV-serien "Villervalle i Söderhavet" som gick på SVT på 1960-talet.

Gravfält

Den ursprungliga kyrkbyn med jordbruksbebyggelse , prästgård och skola är uppblandad med enfamiljsvillor av varierande ålder. Norr om kyrkan  ligger Klockaregården, som är ett stort gravfält med cirka 200 gravar från både yngre och äldre järnåldern. Området hade med all sannolikhet en central betydelse under förhistorisk tid.

Östra Tollstads hembygdsförening. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Landsbygdssamordnare

Annelie Ahlström

Telefon: 010-234 59 03

annelie.ahlstrom@mjolby.se

Senast publicerad