Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Fontän i vattenmiljö kring bro

Kommun & politik

Vallerstad

Vallerstad socken är en utpräglad jordbruksbygd med sex mindre byar: Götevi, Hassla, Heljorp, Melstad, Narveryd och Vallerstad kyrkby. I socknens norra del finns det ett sammanhängande skogsområde.

Fritidsgård och idrottsförening

I Vallerstad finns en fritidsgård dit barn från årskurs 1-6 är välkomna. De brukar pyssla, baka, fika, spela spel, spela pingis och vara i gymnastiksalen och spela bandy och köra olika bollekar. Aktivitetsmöjligheter finns också genom Vallerstads IF som grundades 1932 och sedan dess varit aktivt utan avbrott.

Mjölbys yngsta hembygdsförening

Vallerstad har en hembygdsförening som bildades i januari 1992 vilket gör den till det senaste tillskottet bland Mjölby kommuns 13 hembygdsföreningar. För sin verksamhet använder hembygdsföreningen Vallerstads före detta folkskola, vilken upprustades till bygdegård år 1993.

Kyrkan

Vallerstad kyrka ligger på den öppna lerslätten. Den uppfördes under åren 1830-33 på samma plats som den tidigare medeltida kyrkan som då revs. Den medeltida kyrkan var som många andra kyrkor i Östergötland byggd på 1100-talet. I dag finns bara tornet kvar av den ursprungliga kyrkan. Från gamla kyrkans inventarier finns bland annat bevarade ett vackert altarskåp tillverkat i Lübeck och ett truimfkrucifix från 1300-talet.

Resta stenar.

Lunds backe - Östergötlands Stonehenge?

Lunds backe är en av Vallerstads mest attraktiva sevärdhet. Den är en ås som höjer sig 115 meter över havet. Utsikten är hänförande. I öster glimmar Linköpings domkyrkospira och i väster ses Ombergs blå siluett. Däremellan syns ungefär 18 kyrktorn runtom på den vida östgötaslätten.

På åsens krön och på sluttningarna finns ett av Östergötlands mest imponerande järnåldersgravfält med 54 resta bautastenar och 190 rösen, stencirklar, stensträngar med mera. En hypotes är att en av de största stencirklarna bildar ett kalendarium liknande Stonehenge i England.

Gottfrid Larssons grav

Konstnären, skulptören Gottfrid Larsson föddes, växte upp och är även begravd i Vallerstad. Några av hans mest kända skulpturer är "Järndragarna", "Sädesupptagerskan", och "Såningsmannen". Den sistnämnda finns att beskåda på kyrkogården i Vallerstad.

Läs mer om Vallerstad på bypassets sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Utvecklingsgruppen i Normlösa, Vallerstad och Skeppsås

Linda Munther

Telefon: 0703-22 09 25

munther_linda@hotmail.com


Landsbygdssamordnare

Annelie Ahlström

Telefon: 0142-859 03

annelie.ahlstrom@mjolby.se