Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
En konstnär målar graffiti.

Uppleva & göra

Hembygdsgårdar

Det finns många fina hembygdsgårdar som ägs av olika hembygdsföreningar i bygderna kring kommunen.

Hembygdsgårdar i Mjölby kommun

Mjölby hembygdsgård

På Norrgårdsholmen i centrala Mjölby visar byggnader och samlingar ortens historia från 1700-talet till nutid. Museét och friluftsanläggningen, som ägs och drivs på ideell basis av Mjölby Hembygdsförening, hålls öppen sommartid. Delar av hembygdsgården visas, efter bokning, även under vinterhalvåret. 

Mjölby Hembygdsförening, telefon: 0142-147 47

Vid  hembygdsgården finns även en kaffeservering.
För bokning, ring 0142-100 16
Vandrarhemmet är också det beläget på Norrgårdsholme.

Skånska Lasses hus

Trots namnet var Skånska Lasse, den berömde bondkomikern och visdiktaren, Mjölbybo under större delen av sitt verksamma liv. Från 1918 till sin död 1937 bodde han med fru och barn på Sandgatan 12 i Mjölby. En staty av Skånska Lasse står i Kvarnparken. Skånska Lasses hus förvaltas av Mjölby Hembygdsförening.

Skeninge rådhus och Gamla Skeninge

Skänninge stadshistoriska museum och museigårdar från 1700-1800-talen. Anläggningarna ägs av kommunen men sköts och visas av hembygdsföreningen, S:ta Ingrids Gille, som är ägare av museiföremålen. I Gamla Skeninge finns även en vacker örtagård.  Det av hovintendent Carl Fredrik Adelcrantz ritade rådhuset (invigt 1770) har renoverats grundligt.

Rådhuset och gårdarna i Gamla Skeninge, Sjölingården, Sandbergsgården och Axbomsgården hålls öppna viss tid under sommaren men kan visas även under vintern.

För bokning, kontakta S:ta Ingrids Gille, telefon: 0142-402 96

Sya Hembygdsgård

Har flera museigårdar som visar bygdens historia. Bland annat finns här ett stenhuggeri, smedja, telemuseum och samlingar från Spångsholms bruk som tillverkade dragen järntråd och spik. En fullt fungerande spikmaskin finns på plats.

Flera helger året runt är det olika evenemang här. Sya Hembygdsgård ligger i Hydinge i utkanten av Sya. Åk under järnvägsviadukten och följ därefter skyltningen.

www.sya-hembygd.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Högby hembygdsgård

Högby Hembygdsgård är öppen sommartid på tisdagar då det är kaffeservering och olika aktiviteter samt visning av samlingarna, skolkort och bilder från bygden.

Hembygdsföreningen i Högby bildades år 1945 då man förvärvade fastigheten Lindstorp, vilken bestod av stuga och ladugård. Senare hitflyttades en smedja från Vammelby. I mitten av 1960-talet uppfördes en samlingslokal på tomten. Arbetet utfördes ideellt av församlingsmedlemmar.

Högby Hembygdsgård vägbeskrivning: Kör av i den sista rondellen vid avfart Mjölby mot riksväg 50. Följ skyltning mot Bjälbo. Åk förbi Högby kyrka och sväng höger efter 1 kilometer.

Väderstad hembygdsgård

Väderstad Hembygdsgård är ett lokalhistoriskt museum men flera byggnader. Det ligger vackert inne i Väderstads samhälle.

Vid det senaste motorvägsbygget av nya E4:an förbi Väderstad fann man ett tusenårigt stensträngssystem som användes för att hålla djuren på plats. För att bevara detta sparade man en bit som nu står uppsatt i hembygdsgårdens park.

Kontakt

Turistinformationen i Mjölby kommun

Telefon: +46 142-850 03

turistbyran@mjolby.se

Adress: Stora torget 2, 596 23 Skänninge

www.visitostergotland.se/mjolbylänk till annan webbplats