Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
En konstnär målar graffiti.

Uppleva & göra

Dackefejden

Bondeupproret Dackefejden riktade sig mot Gustav Vasa som ständigt avkrävde bönderna nya skatteplågor.

Striden vid Kungshögarna

Gustav Vasa hade plundrat kyrkor på alla dyrbarheter. Han förbjöd folket att avverka ekar och bokträd för de ansågs tillhöra kungen. Han förbjöd också folket att sälja oxar och andra djur till utlandet. Han tillsatte fogdar som skulle kontrollera bönderna. Nils Dacke, som var bonde från skogsbygden mellan Småland och Blekinge gjorde då uppror. Han uppbådade allmogen i Småland och Östergötland till väpnat motstånd.

Mitt under Dackefejden vintern 1542-43 kom det till en sammandrabbning mellan Nils Dackes bondehär och en kunglig styrka vid Kungshögarna i Mjölby. Drabbningen slutade oavgjort men striden blev början på slutet för bondeupproret.

I mars 1543 sårades Nils Dacke svårt i en drabbning i trakten av Virserum i Småland. Sommaren 1543 uppspårades han med hjälp av förrädare bland sina egna män i gränstrakterna mellan Blekinge och Småland och dödades. Hans lik fördes till Kalmar där hans huvud, krönt med en kopparkrona, sattes på en ekstubbe.

Gammalt mot nytt

Dackefejden representerar ett högst avgörande steg i Sveriges historiska utveckling. Den är den sista våldsamma uppgörelsen mellan det decentraliserade medeltida bondesamhället och den nya tidens tillväxande centralmakt, en kamp mellan det gamla och det nya. Dackes upror är den största folkresningen någonsin i Sverige, och det skakade den första Vasakungens tron och gav eko långt ut i Europa. Under Dackefejden var troligen cirka 6000 man iblandade, 3000 på var sida.

Kontakt

Turistinformationen i Mjölby kommun

Telefon: +46 142-850 03

turistbyran@mjolby.se

Adress: Stora torget 2, 596 23 Skänninge

 

www.visitostergotland.se/mjolby