Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
En konstnär målar graffiti.

Uppleva & göra

Mjölby

Kommunens huvudort Mjölby kallades på fornsvenska Mölloby, av mylna eller mölna, som betyder kvarn. Mjölby var från början en kvarnby dit bönderna kom från när och fjärran för att mala sin säd vid Svartåns forsar och fall.

Kvarnarnas stad

Mjölby var en kvarnby redan på 1100-talet. Forsarna i Svartån och den bördiga slätten bidrog till att det fanns ett flertal kvarnar under medeltiden. På 1700-talet växte kvarnarnas antal i Mjölby men vid den stora branden 1771 förstördes samtliga utom två. År 1828 fanns det elva kvarnar. År 1873 kom järnvägen och 1900 blev Mjölby ett stadssamhälle. Mjölby fick sina stadsrättigheter 1920.

Kraftfullt näringsliv och unika utbildningsmöjligheter

Idag är Mjölby ett modernt samhälle med cirka 13 000 invånare och runt 27 000 i hela kommunen. Staden har ett kraftfullt näringsliv och en väl utbyggd offentlig och kommersiell service. Här finns förutom det ordinarie basutbudet av grundskole- och gymnasieutbildningar, även en unik guldsmedslinje - hantverksprogrammet Guld,  ett välkänd Hotell- och restaurangprogram och Teknikcollege.

Mjölby har lyckats behålla småstadens goda sidor. Det finns gott om parkeringsmöjligheter. Det är nära till centrum med ett stort handelsutbud och de stora grönområdena bidrar till Mjölbys vänliga och trivsamma miljö. 2020 firar Mjölby 100 år med många olika festligheter och evenemang hela året.

Kontakt

Turistinformationen i Mjölby kommun

Telefon: +46 142-850 03

turistbyran@mjolby.se

Adress: Stora torget 2, 596 23 Skänninge


www.visitostergotland.se/mjolby