Till innehållet
Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
En konstnär målar graffiti.

UPPLEVA & GÖRA

Bjälbo

Bjälbo kyrka minner om ett storståtligt förflutet. Härifrån härstammade Bjälboätten, (även kallade Folkungaätten) den kungafamilj som styrde Sverige 1250-1374 och Norge 1319-1387. Ättens främste medlem var Birger jarl som dog 1266.

Bjälbo förblev i ättens ägo fram till 1353 då kung Magnus Eriksson donerade sitt fädernegods till nunneklostret i Skänninge.

Av det medeltida godskomplexet i Bjälbo kvarstår idag det mäktiga kyrktornet uppfört i början av 1200-talet. Detta torn är unikt i svensk byggnadskonst. Tornrummet användes som tillfällig tillflyktsort när stridande ätter tävlade om makten i landet. Traditionen berättar att Birger jarls mor, Ingrid Ylva, bodde tidvis i tornet och att den stora klockan ska ha skänkts av Ingrid Ylva år 1240 och kallas förstås för Ingrid Ylvas klocka.

Bjälbo kyrka, som finns på platsen idag, byggdes omkring år 1175 och 1786 renoverades den. Kvar från den medeltida kyrkan finns tornet, sakristian, de norra och västra väggarna samt en järnbeslagen dörr. Det finns även ett altarskåp från 1400-talet som avbildar Marias kröning och två dopfuntar, den större från medeltiden och den mindre från Michael Hacke i Skänninge 1658. Tidigare fanns en gammal träkyrka, även kallad stavkyrka, som låg cirka 100 meter norr om stenkyrkan. På denna plats upptäckte man även en runprydd hällkista, en pastronatsgrav som tyder på att en betydelsefull person har begravts här. Dess runhäll kan idag beskådas i stenkyrkans vapenhus.

Sommartid finns det flera tillfällen att besöka kyrkan eftersom den är öppen varje dag.

Ett flertal guidningar, både traditionella och upplevelsevandringar genomförs under högsäsongen!

Mjölbys sida på Visit Östergötlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vägbeskrivning: Från Skänninge cirka åtta kilometer mot Väderstad, Bjälbo kyrktorn syns tydligt över slätten.

Kontakt

Turistinformationen i Mjölby kommun

Telefon: +46 142-850 03

Fax: +46 142-415 90

turistbyran@mjolby.se

Adress: Stora torget 2, 596 23 Skänninge

www.visitostergotland.se/mjolby