
KOMMUN & POLITIK
Kommunens historia
Ta del av vår bygds rika och spännande historia.
-
Bjälbo
Bjälbo kan av flera anledningar kallas för Sveriges vagga. Det har funnits bosättningar här åtminstone från äldre järnåldern.
-
Hogstad
Hogstad var tingsplats i äldre tider. Med säkerhet vet man att Göstrings härad år 1344 hade sin tingsplats här. Den hette då Gissingsvall.
-
Mantorp
Flera gårdar och torp låg på platsen som vi i dag kallar Mantorp, bland annat Ubbarp, Rydja, Stenstorp, Olofstorp och Furuträd.
-
Mjölby
Kommunens huvudort Mjölby kallades på fornsvenska Mölloby, av mylna eller mölna, som betyder kvarn.
-
Normlösa
Normlösa stenkyrka härrör ursprungligen från 1100-talet. Kyrkan byggdes om 1770 och tornet fick sin nuvarande form 1784.
-
Skeppsås
Namnet Skeppås (1350 Skipsaas) kommer från prästgården. Kända från socknen är en hällkista från stenåldern samt fyra gravfält från järnålder.
-
Skänninge
Skänninge är en av landets äldsta städer. När Skänninge blev stad står inte klart, men staden omnämns första gången 1178 i ett påvligt skyddsbrev.
-
Sya
Den är byggd på 1700-talet men vissa delar kan vara från den 1300-talskyrka som låg på platsen. I kyrkan finns det vackra Sankt Martins bildskåp från 1400-talet.
-
Vallerstad
Vallerstad socken är en utpräglad jordbruksbygd med sex mindre byar: Götevi, Hassla, Heljorp, Melstad, Narveryd och Vallerstad kyrkby.
-
Väderstad
Väderstad bildades på 1820-talet, då den nuvarande kyrkan, gemensam för Harstads och Väderstads socknar, uppfördes mellan de medeltida kyrkplatserna.
-
Västra Harg
Västra Hargs socken nämns första gången 1382 som Hargx. I socknens norra del, vid Kilarpesjön finns ruinerna av 1300-talsborgen Svaneholm.
-
Östra Tollstad
Den ursprungliga kyrkbyn med jordbruksbebyggelse , prästgård och skola är uppblandad med enfamiljsvillor av varierande ålder. Norr om kyrkan ligger Klockaregården, som är ett stort gravfält med cirka 200 gravar från både yngre och äldre järnåldern.