Har du ett öga för form och design och gillar att skapa? Då ska du välja guldsmedsutbildningen på Dackeskolan.
Utbildningen Guldsmed är perfekt för dig som gillar form och design och som har ett öga för detaljer. Förutom en topputbildning inom hantverket guldsmide, får du värdefulla kunskaper inom bland annat entreprenörskap, kundkontakt, smyckesteckning, infattning av stenar, cad och specialtekniker.
Hos oss får du använda din kreativitet på ett helt nytt sätt. Du får lära dig hur man tillverkar smycken i både silver och guld.
Vår skola har utbildat guldsmeder sedan 1962. Vi har ett väldigt gott rykte och våra elever har vunnit många priser i såväl lokala hantverkstävlingar som SM. Vi brukar också finnas med på VM - World Skills.
Redan under din första termin kommer du att lära dig grunderna med att såga, fila, använda tänger och löda i mässing.
Under din andra termin börjar du arbeta i silver och kan smida och även skapa egna smycken förutom de i kursen.
I årskurs två och tre arbetar du i både silver och guld. Vackra juvelsmycken som ringar och broscher, örhängen och armband är exempel på det du får göra hos oss. Vi lägger stor vikt vid mötet med kunder och lär dig det bland annat i kursen entreprenörskap.
För behörighet till Hantverksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.
Gymnasiegemensamma ämnen, 600-900 poäng
Engelska 5
Engelska 6 (valfri)
Historia 1a1
Idrott och hälsa 1
Matematik 1a
Naturkunskap 1a1
Religionskunskap 1
Samhällskunskap 1a1
Svenska 1 (alternativt läses Svenska som andraspråk)
Svenska 2 (valfri)
Svenska 3 (valfri)
Programgemensamma ämnen, 400 poäng
Entreprenörskap
Hantverk - introduktion
Tradition och utveckling
Inriktning, 500 poäng
Hantverksteknik 1
Hantverksteknik 2
Material och miljö
Programfördjupning, 700 poäng
Hantverksteknik 3
Hantverksteknik 4
Hantverksteknik 5
Hantverksteknik 6a
Individuellt val, 200 p
Välj mellan kurser som ger fördjupade kunskaper inom ditt program, högskolebehörighet, idrottskurser, estetiska kurser.
Skolans studie- och yrkesvägledare kommer ge dig den information du behöver för att göra de bästa valen för din utbildning och framtid.
Gymnasiearbete, 100 p
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en unik och viktig del i din utbildning inom det valda yrket och branschen. Under APL får du en god inblick i branschen och vad som förväntas av dig, både i jobbet och för att bli anställd. Skolan samverkar med ett stort antal företag för att du ska få en bra utbildning.
Under utbildningen får du minst 15 veckors (75 dagar) APL på företag i regionen. Vi förbereder dig inför du ska ut på APL och följer upp ditt lärande under tiden du är ute, samt utvärderar din APL tillsammans med dig.
Alla våra yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet. Du kan även välja till särskild behörighet för att få tillgång till fler utbildningar på universitetet. Men självklart kan du börja jobba direkt efter gymnasiet inom den bransch du utbildat dig.
Guldsmedsbranschen i Sverige rymmer cirka 600 yrkesverksamma, vilket gör den relativt liten och i behov av påfyllning av nya guldsmeder över hela landet. Många inom branschen driver egna företag, och med en medelålder som ligger relativt högt, finns det en ökad efterfrågan på utbildade individer som kan överta verksamheten vid generationsskiften. Alternativt söker nyutbildade anställning hos etablerade guldsmeder.
Camilla Wallin
E-post: camilla.wallin@edu.mjolby.se
Telefon: 010-234 50 30