Mjölby kommun, länk till startsidan

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet ger dig förutsättningar för att arbeta med människor, framför allt med barn och ungdomar. Efter utbildningen kan du arbeta inom pedagogiska och sociala verksamheter eller inom fritids- och friskvårdssektorn.

Hos oss ges du möjlighet att utveckla ett gott bemötande, trygghet och självförtroende för att du sedan ska kunna leda andra i deras utveckling och lärande. Du lär dig mycket om ledarskap, hälsa och om människors utveckling och levnadsförhållanden.

Du får också möjlighet att lära dig nya saker utanför skolan. Eftersom utbildningen delvis är förlagd på olika arbetsplatser får du värdefulla erfarenheter just inom det område eller yrke programmet utbildar för.

Genom studiebesök, mässor, friluftsliv och resor får du utveckla din sociala kompetens, träna på bemötande och samarbete. Alla elever får en grundkurs i teckenkommunikation. Vi kan också erbjuda simlärarutbildning, om du kan tänka dig att lägga lite tid utanför skoltid.

Praktik

På Barn- och fritidsprogrammet får du som elev vara ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) under 18 veckor, fördelat på tre år. Du har APL två perioder under det första året och din första APL börjar redan efter någon månad. Du kan göra din APL på en fritidsgård, simhall, ett gym, inom verksamhet för personer med funktionsnedsättning eller på en skola som elevassistent. Våra lärare hjälper dig att hitta det som passar dig utifrån den inriktning du läser.

Fritid och hälsa

Du lär dig om olika fritids- och friskvårdsverksamheter samt om människors hälsa. Du lär dig hur man kan bygga upp en god hälsa samt vad du själv kan göra för att bli mer hälsosam.

Pedagogiskt och socialt arbete

Lär dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Om pedagogiska verksamheter och hur de fungerar. Inriktningen lär dig om sociala förhållanden, till exempel om hur det är att leva med en funktionsnedsättning och hur du kan bemöta människor i olika livssituationer. Du lär dig även om säkerhet och bevakning.

För att vara behörig till Barn- och fritidsprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Gymnasie­gemensamma ämnen, 600-900 poäng

Engelska 5
Engelska 6 (valfri)

Historia 1a1

Idrott och hälsa 1

Matematik 1a

Naturkunskap 1a1

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1a1

Svenska 1 (alternativt läses Svenska som andraspråk)
Svenska 2 (valfri)
Svenska 3 (valfri)

 

Program­gemensamma ämnen, 700 poäng

Hälsopedagogik

Naturkunskap 1a2

Kommunikation

Lärande och utveckling

Människors miljöer

Pedagogiskt ledarskap

Samhällskunskap 1a2

Svenska 2 (alternativt Svenska som andraspråk 2)

 

Programfördjupning "skolans val", 400 poäng

Aktiviteter och upplevelser

Skapande verksamhet

Naturguidning

Specialpedagogik 1

 

Inriktning Pedagogiskt och socialt arbete,­­­ 300 poäng

Socialt arbete 1

Pedagogiskt arbete

 

Inriktning Fritid och hälsa,­­­ 300 poäng

Fritids- och friskvårdsverksamhet

Fritids- och idrottskunskap

 

Programfördjupning, 200 poäng (valbara kurser)

Matematik 2a

Ungdomskulturer

Historia 1a2

Svenska 3 (eller svenska som andraspråk 3)

Mental träning

Psykologi 1

Psykologi 2b

Naturkunskap 2

 

Individuellt val, 200 poäng (valbara kurser)

Engelska 6

Engelska 7

Ensemble 1

Fotografisk bild

Idrott och hälsa 2

Idrott och hälsa specialisering 1 och 2

 

Gymnasiearbete, 100 p

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesförberedande gymnasieprogram vilket betyder att du kan börja jobba direkt efter gymnasiet. Från och med hösten 2023 ger programmet även högskoleberörighet, vilket betyder att du kan studera vidare på högskola och universitet.

 

Det finns en stor efterfrågan på personal i förskola. Det finns goda chanser att arbeta inom skola och förskola efter studenten.

 

Efter studenten kan du också fortsätta med vidare utbildning till exempelvis polis, förskollärare, fritidsledare, lärare eller andra ledarskapsyrken.

Kontakt

Yrkeslärare Barn- och fritidsprogrammet
Ann Löwendahl
ann.lowendahl@mjolby.se

Studie- och yrkesvägledare
Mittjas Hanna Edin
Telefon: 010-234 53 17
mittjashanna.edin@mjolby.se

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på den här sidan dig?