Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
tisdag 20 februari 2018
Mjölby kommun

Industriteknik med inriktning svets med SFI

I vår startar vi en ny yrkesutbildning i samarbete med Östergötlands kommuner och Arbetsförmedlingen för dig som läser på SFI.

Utbildningen

Vill du välja en ny yrkesväg, eller har fått kunskaper i ett annat land, eller om du tidigare arbetat inom industrin och behöver ny kunskap kan utbildningen vara rätt väg. Utbildningen anpassas till företagens behov av kompetent personal.

Utbildningen är på heltid via Östergötlands kommuner i samarbete med Arbetsförmedlingen. I den här utbildningen läser du industriteknik-svets och studierna i SFI integreras i yrkesutbildningen, vilket betyder att yrkesutbildningen och SFI läses i samma lokaler och SFI-lärare finns med viss tid i verkstaden.

Genom olika tester kommer vi gemensamt fram till om yrket är rätt val för dig, och vilken inriktning som ger dig jobb. Flera möjliga in- och utgångar finns. Ändrar sig arbetsmarknaden, kan utbildningen justeras gällande slutmål och inriktning. Vi kartlägger även dina kunskaper i det svenska språket så att du samtidigt som du läser industriteknik med inriktning mot svets kan fortsätta att läsa på SFI.

Varje person får personligt utbildningsupplägg och stöd efter behov. Anpassning sker efter dina förutsättningar och teori blandas med praktiskt arbete. Undervisningen i SFI anpassas efter dina förutsättningar och behov.

Yrket

Som svetsare fogar du med hjälp av olika metoder samman stål och andra metaller. Du arbetar bland annat med tillverkning, montering och reparation av metallprodukter och stålkonstruktioner; här ingår allt från bilar till broar. Du får genom utbildningen alla de teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter som behövs för att
arbeta som svetsare. Efter genomförd utbildning kan du jobba somt bland annat svetsare, licens-svetsare och rörsvetsare på olika material med hjälp av de metoder du under utbildningen har fått lära dig.

Efter utbildningen kan du arbeta som:

  • Svetsare
  • IW-svetsare

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Delar av den praktiska utbildningen genomförs som arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under APL ges du möjlighet att jobba hos företag som är i behov av svetsare. Under APL-tiden följer du arbetsplatsens tider vilket kan innebära kvälls- och helgtjänstgöring. 

Innehåll

Test och kartläggning industriteknik och SFI, 4 veckor Industriteknik 30 veckor 

  • Svets MMA MIG/MAG
  • Svets TIG
  • underhåll och service

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) 8 veckor

SFI kurs C eller D

Om utbildningen

Utbildningsstart: Måndag 8 januari 2018

Längd: ca 42 veckor

Omfattning: Heltid

Sista ansökan: 3 november 2017, senare i mån av plats.

Antal platser: 20 per utbildningsort

Utbildningsort: Mjölby eller Norrköping och den ort där din praktikplats finns.

Utbildningskrav: Inskriven på Arbetsförmedlingen inom etableringen, inskriven på SFI och betyg från SFI kurs 2B. Tidigare hantverksyrken är meriterande.

Ansökan: Kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen.

Utbildningsanordnare: Östergötlands kommuner i samverkan med Arbetsförmedlingen

Vill du veta mer?

Frågor om utbildningen och ansökan

Tomas Gerdin tomas.gerdin@arbetsformedlingen.se

Magnus Jonsson magnus.n.jonsson@arbetsformedlingen.se

Ingela Kassel ingela.kassel@arbetsformedlingen.se

Innehåll: Karolina Hoff

Senast publicerad: 2017-10-05

Senast ändrad av: Karolina Hoff

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Karolina Hoff

Senast publicerad: 2017-10-05

Senast ändrad av: Karolina Hoff