Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Meny

Trygg & säker

Trygg & säker

Nu måste vi spara på vattnet

Hösten 2017 och vintern 2017/2018 kom mycket snö och regn i nästan hela Sverige. Sjöar, vattendrag och grundvattenmagasin fylldes på. Men, i och med det varma och torra vädret har påfyllnaden avbrutits. Nu måste vi hjälpas åt att spara på vattnet. Mjölby kommun sparar vattnen genom att exempelvis inte vattna vissa ytor alls, andra vattnas på natten eller sent på kvällen. Vi har också uppmanat alla verksamheter att spara på vattnet.

Foto på en vattendroppe som faller mot en vattenyta

Kommunalt vatten

Det kommunala dricksvattnet i Mjölby kommun tas i huvudsak från Svartån via Högbymon.

Om vattennivån i Svartån skulle sjunka mycket, kan det hända att det inte går att pumpa upp vatten fort nog för att försörja ledningsnätet som vanligt.

Just nu råder inga restriktioner, men kommunen bevakar utvecklingen och om situationen kräver det, kan exempelvis bevattningsförbud införas. Spara på vattnet!

Om du har egen brunn

När du har egen vattenförsörjning är det  du som fastighetsägare som har ansvar för att brunnen levererar tillräckligt mycket vatten och att det har en godkänd kvalitet.

Därför bör du skaffa dig kunskap om din vattenförsörjning så att du kan ställa rätt krav om du behöver göra åtgärder, till exempel om du behöver göra en ny brunn eller installera vattenfilter.

Faktablad om vad du kan göra om brunnen sinarPDF

Hämta vatten

På Ramstadgatan 17 i Mjölby kan du fylla på egna dunkar med vatten. De har öppet måndag- torsdag klockan 7-16 och fredagar klockan 7-13. Använd ringklockan vid grinden. Du får hämta så mycket vatten som du själv kan bära, exempelvis 25-litersdunkar.

Köpa vatten

Om du behöver större mängder ska du anlita en entreprenör.

Du kan också köpa vatten genom Motala kommun i en så kallad vattenkiosk. De finns  på Delfinvägen i Motala, i Borensberg och i Vadstena. Du får då en faktura på det vatten som du har tagit ut.

För att få en nyckel kontaktar du Motalas tekniska förvaltnings kundservice  0141-22 51 51

SMHI om risk för vattenbristlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor om vattensituationen?

Medborgarservice

Telefon: 0142-859 95
medborgarservice@mjolbyse

Kontakt

mjolbykommun@mjolby.se
Telefon: 0142-850 00
Burensköldsvägen 11, 595 80 Mjölby
Organisationsnummer: 212000-0480