Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
söndag 21 januari 2018
Mjölby kommun

VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, används vid olyckor och allvarliga händelser och för att varna och informera om störningar i samhällsviktiga funktioner. Sveriges Radio sänder meddelandet i alla sina alla kanaler, den privata lokalradion och medverkande tv-företag.

Utomhussignalen kan sändas i nästan alla orter med fler än 1000 invånare. Signalen består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan.

Olika kanaler 
Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, kan även sändas som talmeddelande till fasta telefoner eller sms till mobiltelefoner. Du behöver inte registrera dig för att få VMA via telefon eller sms.

Text-TV sidan 100 anges när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

Efter att ett Viktigt meddelande till allmänheten bör du lyssna på Sveriges Radio P4 och söka mer information på till exempel webbplatsen Krisinfo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, informationsnumret 113 13 eller på kommunens webbplats.

Test av viktigt meddelande till allmänheten, VMA
Varningssystemet testas fyra gånger per år, klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Då ljuder utomhussignalen i de tätorter som har varningssystemet och Sveriges Radio informerar om VMA-testet.

Innehåll: Helena Westman

Senast publicerad: 2017-08-14

Senast ändrad av: Mia Högberg

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Helena Westman

Senast publicerad: 2017-08-14

Senast ändrad av: Mia Högberg