Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Meny

Fotografi av kvinna som arbetar i trädgården
Fotografi av kvinna som arbetar i trädgården

Sortera ditt matavfall med Gröna Påsen!

I Mjölby kommun samlar vi in matavfall i Gröna Påsen, som läggs tillsammans med övriga sopor i det vanliga sopkärlet. För att detta ska fungera ska alla sopor i kärlet ligga i plastpåsar förslutna med dubbelknut.

Såhär får du nya påsar

De villahushåll som har tömning med sidlastare får varje höst tre nya rullar med gröna påsar. 

Du som bor i ett hushåll som töms med baklastare kan knyta en grön påse runt handtaget på ditt sopkärl, när du behöver fler gröna påsar. Då levereras en ny rulle när soptunnan töms. Kom ihåg att ta bort den gröna påsen från sopkärlet när du fått påfyllning.

Bor du i lägenhet kontaktar du din hyresvärd eller förening när de gröna påsarna är slut.

Är dessa möjligheter inte tillräkliga kan du hämta rullar på Hulje återvinningscentral, i receptionen i stadshuset eller på biblioteksfilialerna i Skänninge, Väderstad och Mantorp.

Du som fastighetsägare kan beställa nya påsar till dina fastigheter här på hemsidan.

I samband med att Gröna Påsen infördes fick alla hushåll ett startpaket. Startpacketet innehåller en påshållare, gröna påsar, en slaskskrapa och en informationsbroschyr.

Behöver du ett startpaket eller är du osäker på om ditt sopkärl töms med sidlastare eller baklastare kan du kontakta vår drifttekniker Lars-Erik Nyström, telefon: 0142-851 33

Hur fungerar Gröna Påsen?

Du slänger till exempel potatis- och bananskal i Gröna Påsen. Påsen knyter du ihop med dubbelknut och lägger i din vanliga soptunna. (Det är viktigt att knyta dubbelknut på dina vanliga soppåsar också, inget löst avfall får ligga i soptunnan.) Vi hämtar soporna som vanligt.

Vad händer med dina matrester?

De gröna påsarna sorteras ut i en optisk sorteringsanläggning och både energi och näring i matavfallet tas till vara. Energin kommer till nytta exempelvis som fordonsbränsle och näringen sprids på åkermark. Då minskar vi användningen av fossila bränslen och konstgödsel.

Läs mer i vår informationsbroschyr om Gröna PåsenPDF

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar.

Om du vill lära dig ännu mer om Gröna Påsens resa får du gärna ta en titt på Tekniska verkens informationsfilmer. Kolla här!

Att vi ska sortera ut matavfall har varit bestämt sedan 2012 när kommunens avfallsplan beslutades. Mjölby kommuns avfallsplanPDF

Informationsbroschyr Gröna PåsenPDF

Informationsbroschyr EnglishPDF

Informationsbroschyr AmharicPDF

Informationsbroschyr RussianPDF

Informationsbroschyr SomaliPDF

Kontakt

Drifttekniker

Lars-Erik Nyström

Telefon: 0142-851 33

lars-erik.nystrom@mjolby.se

Kontakt

mjolbykommun@mjolby.se
Telefon: 0142-850 00
Burensköldsvägen 11, 595 80 Mjölby
Organisationsnummer: 212000-0480

Logga in