Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
torsdag 22 februari 2018
Mjölby kommun

Jag får så mycket tillbaka...

Foto på undersköterskan Abdinasir som står tillsammans med en glad gammal dam på Bokens äldreboende. Foto: Jarl Asklund

Abdinasir Mahdi, undersköterska på Boken

– Jag blir glad när jag arbetar med äldre människor. De har byggt upp det här landet. Jag känner respekt och ödmjukhet. Varje dag lär jag mig något nytt.

Abdinasir Mahdi är undersköterska på servicehuset Boken. När han kom till Sverige 2003, som flykting från inbördeskrigets Somalia, var han 25 år gammal, utan utbildning och arbetslivserfarenhet. Idag har han gymnasieutbildning och jobb inom omsorgen sedan flera år. Han bor med fru och tre barn i Linköping, en
kvarts resa från jobbet.

– Jag har också skaffat körkort och bil – jag som inte ens kunde cykla i Somalia!

De boende på servicehuset har så mycket att berätta, tycker Abdinasir. Samtalet har stor betydels även i mötet med de som drabbats av åldersdemens. Med humor och förståelse kommer man långt, säger han.

Humor öppnar dörrar

– Visst möttes jag av lite undran och misstänksamhet i början. Som kille. Och som mörkhyad. Men det löste sig när vi började prata med varandra. Och jag kan skoja om min hudfärg. En dam tyckte att jag var väldigt solbränd. När jag sade att jag suttit hela livet i solen, skrattade hon gott.

Känner ödmjukhet

Abdinasir trivs som undersköterska men känner också en drivkraft att läsa vidare i framtiden kanske till socionom.

– Att jobba med människor är det viktigaste för mig. Jag får så mycket tacksamhet och glädje tillbaka. Det kan vara väldigt mycket att göra på jobbet ibland, men det vägs upp av de boendes uppskattning för det jag gör.

– I Somalia finns inga sociala trygghetssystem. Det är familjen som tar hand om de gamla. Vi känner vördnad och respekt för de äldre, det har jag med mig i mitt yrke här.

Vill uppmuntra andra

Abdinasir arbetar också som tolk och hjälper till exempel nyanlända somalier tillrätta första dagarna i skolan.

– Jag strävade själv efter att snabbt komma in i det svenska samhället. För den som vill, finns alla möjligheter. Och det försöker jag förmedla till mina landsmän som kommit till Sverige efter mig.

– I mitt arbete får jag träffa intressanta människor och ta del av deras levnadsöden, jag bli också bättre och bättre på att tala svenska. Språket är en viktig grund att stå på.

Vill du veta mer om jobben i kommunen?


Kontakta personalavdelningen
Telefon:
0142-850 00
mjolbykommun@mjolby.se

Postadress:
Mjölby kommun, 595 80 Mjölby
Besöksadress: Stadshuset, Burensköldsvägen 11

Innehåll: Personalavdelningen

Senast publicerad: 2018-02-15

Senast ändrad av: Malin Odbom

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Personalavdelningen

Senast publicerad: 2018-02-15

Senast ändrad av: Malin Odbom