Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Meny

Alla dagar innehåller glädje

Åsa-Pia Svalin, klasslärare på Vifolkaskolan, står leende bland sina elever i klassrummet.

– Ibland kan jag stanna upp och se ut över klassen. En och annan kommentar hörs mellan bänkarna. Pennor som raspar. Alla sitter och jobbar och får ut något av det. Det är en härlig känsla.

Åsa-Pia Svalin, 37 år, är klasslärare för en årskurs fyra på Vifolkaskolan i Mantorp. En viss del av tjänsten är också vikt för utvecklingsarbete.

– För mig är det jätteviktigt att läraryrket aldrig står stilla och att vi ständigt frågar oss hur skolarbetet kan förbättras. För elevernas skull men också för vår skull. Utan utveckling blir läraryrket tråkigt.

Entreprenör i lärande

– Kraven på dagens lärare är höga. Och det ska de vara. Vi jobbar med föräldrars guldklimpar, det viktigaste de har! Barnens framsteg ska dokumenteras, man ska se till att barnen mår bra och fungerar tillsammans. Men jag upplever det inte som ett betungande ansvar. I dagens skola etablerar man ett samarbete med föräldrarna, en dialog. Och som lärare gäller det att hitta sin personliga trygghet och stå stadigt i mötet med elever och föräldrar. Jag tycker att det fungerar jättebra.

– Läraryrket är fritt under ansvar och innehåller mycket utöver själva undervisningen. Man talar alltmer om entreprenörskap i lärarrollen. Du har ett uppdrag – och ska hitta en modell för att utföra det.

Bygger organisationen tillsammans

– Det måste inte vara så att man gör samma sak år ut och år in, om man inte vill. Här på Vifolkaskolan åker vi iväg i en arbetsgrupp tillsammans med rektor, varje år för att pussla ihop våra tjänster, utifrån var och ens önskemål. Det ger oss chansen att utvecklas och anta nya utmaningar – inom ramen för vår gemensamma arbetsplats.

Jag behövs!

– Jag blir alldeles varm när jag tänker på att barnen och mina kollegor väntar på mig varje dag! Barnen behöver faktiskt min hjälp för att komma vidare och lära sig mer. Och jag blir lycklig i stunder när jag känner att klassen utvecklat nya kunskaper.

– Det är lika spännande på jobbet varje dag. Barn är så härligt spontana. Alla förtroenden man får… Alla dagar blir inte precis som man planerat. Men alla dagar innehåller glädje.

Kontakt

Personalavdelningen
Telefon: 0142-850 00

mjolbykommun@mjolby.se

Kontakt

mjolbykommun@mjolby.se
Telefon: 0142-850 00
Burensköldsvägen 11, 595 80 Mjölby
Organisationsnummer: 212000-0480

Logga in