Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
fredag 17 november 2017
Mjölby kommun

Du ska kunna lita på maten

Bild på miljö- och hälsoskyddsinspektör Jennie Söderstedt när hon mäter temperatur på mat på en restaurang. Fotograf: Jarl Asklund

Jennie Söderstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör

– Du ska inte bli sjuk när du äter på restaurang, eller bli lurad när du köper livsmedel. Det är utgångspunkten för mitt arbete, som i huvudsak är inriktat på kontroll av livsmedelsverksamheter.

Jennie Söderstedt, 28 år, har arbetat som miljö- och hälsoskyddsinspektör i Mjölby i tre år. Hon har sina rötter i Umeå, där hon också tog sin
magisterexamen. Nu bor hon med sin blivande man centralt i Linköping, med bara 30 minuters resväg till jobbet.

Målet är en bra dialog

– Jag kontrollerar livsmedelsbutiker, restauranger, kaféer, förskolor, skolor, livsmedelsindustrier och äldreboenden med flera, så att de följer rådande lagstiftning för säker hantering av livsmedel. Alla företag som säljer eller arbetar med livsmedel blir inspekterade med jämna mellanrum. Dessutom gör jag och mina kollegor inspektioner om vi får in klagomål eller anmälan om misstänkt matförgiftning, till exempel.

– Vi åker inte ut för att ”sätta dit” någon. Vi vill ha en bra dialog med företagen. Om vi upptäcker brister så pekar vi på dem och uppmanar företagarna att göra något åt dem.

Lite som detektivarbete

– Kontoret ger även information och råd om livsmedelshantering. Men lagstiftningen är tydlig med att det är företagarens ansvar att ta reda på vad som gäller, och endast erbjuda säkra livsmedel på marknaden. Vår uppgift är att se till kommuninvånarnas säkerhet. Människor ska kunna lita på maten.

Ibland kan inspektörsjobbet vara lite av ett detektivarbete.

– Det är ett antal olika saker som ska kunna spåras ute hos företagen. Vi undersöker till exempel redlighet. Det betyder att vi kontrollerar att det som står på menyn verkligen är det som serveras. Utlovas oxfilépizza, måste det vara oxfilé som ligger på pizzan.

Företagarna ska också kunna visa vem som har levererat ingredienserna, när de levererade och i hur stor mängd. De ska även kunna visa samma uppgifter för det som levereras ut från företaget. Detta är viktigt om ett företag snabbt behöver återkalla livsmedel som skulle kunna vara en risk, till exempel om det innehåller allergiframkallande ämnen som inte är deklarerade på förpackningen.

Lagarbete på jobbet och fritiden

Jennie spelar innebandy på elitnivå och tycker att hon kan dra paralleller mellan lagidrotten och arbetet på ett miljökontor.

– Vårt arbetslag kontrollerar även miljöskydd och hälsoskydd. Medarbetarna har olika roller och kunskap, och alla behövs för att vi ska uppfylla våra uppgifter som myndighet.

– Vi pratar mycket kollegor emellan på kontoret, i länet och i landet, för att jämföra och anpassa våra bedömningar så att vi förhåller oss på samma sätt mot lagen. Lagstiftningen ändras och vi får nya direktiv. Man måste hela tiden ha koll på omvärlden. Jag lär mig ständigt nya saker, vilket gör mitt arbete så intressant och levande.


Vill du veta mer om jobben i kommunen?


Kontakta personalkontoret
Telefon:
0142-850 00
mjolbykommun@mjolby.se

Postadress:
Mjölby kommun, 595 80 Mjölby
Besöksadress: Stadshuset, Burensköldsvägen 11

Här finns lediga jobb
i kommunen.

Välkommen!

Innehåll: Personalavdelningen

Senast publicerad: 2016-12-15

Senast ändrad av: Stefan Kalm

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Personalavdelningen

Senast publicerad: 2016-12-15

Senast ändrad av: Stefan Kalm