Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Meny

Liten hjälp kan underlätta stort

Foto på Carina som är biståndshandläggare när hon talar med en äldre dam. Foto: Jarl Asklund

– Ibland är det bara det där lilla som behövs för att vardagen ska bli mycket enklare. Men för många äldre är det ett stort steg att ta emot hjälp i hemmet. Jag möter mycket känslor i mitt arbete.

Efter 18 år som vårdare på en kommunal
gruppbostad för gravt funktionshindrade, tog Carina Åsberg Lindell steget att utbilda sig till socionom vid Linköpings universitet.

– Jag kände att jag ville vara med och påverka hur människor har det.

Spindel i nätet

Idag är hon biståndshandläggare och spindel i kommunens nät för fördelning av olika hjälpinsatser för äldre och funktionshindrade, med utgångspunkt från socialtjänstlagen. Den
slår fast att alla människor har rätt till ”en skälig levnadsnivå”. För en del innebär det flytt till äldreboende, för andra kan det räcka med ett hembesök om dagen.

– Målsättningen är att äldre ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt, med hjälp av hemtjänst och andra insatser. Vi utgår från varje persons unika förutsättningar och ser över hur vi kan stärka upp personens vardag så att livskvaliteten blir så bra som möjligt. Vi tittar på livets alla delar – boende, mat, hälsa, socialt
nätverk, kommunikation, rörelse, intressen, fysisk och psykisk trygghet.

– Jag jobbar i nära samarbete med bland annat distriktssköterskor och arbetsterapeuter. Vi har ett helhetstänk. Och vi följer hela tiden upp våra insatser. Om något inte blir bra, kan vi alltid ändra så att det blir bättre.

Skrivbord och verklighet

Carina har dagligen kontakt med ett stort antal människor. Anhöriga, klienter, kollegor, samarbetspartners.
Efter förmiddagens telefontid åker hon ofta till sjukhuset för att hjälpa människor att planera för livet efter en fallskada eller en stroke till exempel, eller gör hembesök.

– Jag upplever att jag gör nytta. Att möta alla människor är den stora behållningen. En utmaning är att många äldre inte vill ta emot hjälp, efter att ha klarat sig själva hela livet. Här gäller de att lyfta fram fördelarna med ett trygghetslarm, till exempel. Men vi kan aldrig tvinga, bara erbjuda hjälp.

– Jag känner stort ansvar. Jag har inte obegränsat med medel att fördela. Utmaningen är att göra så bra insatser som möjligt, så rättvist som möjligt utifrån detta.

Kontakt

Personalavdelningen
Telefon: 0142-850 00

mjolbykommun@mjolby.se

Kontakt

mjolbykommun@mjolby.se
Telefon: 0142-850 00
Burensköldsvägen 11, 595 80 Mjölby
Organisationsnummer: 212000-0480

Logga in