Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Meny

Fotografi av flicka som sitter i skolbänk
Fotografi av flicka som sitter i skolbänk

Studie- och yrkesvägledning

Välkommen till studie- och yrkesvägledningen!

Studie- och yrkesvägledare Theresa Larsson-Greus
Telefon: 0142-853 22
theresa.larsson-Greus@mjolby.se

Studie- och yrkesvägledning kan handla om vägledning i skolarbetet ”här och nu”, om dina framtidstankar och ditt gymnasieval. Inga frågor är för stora eller för små – allt som handlar om dig och din framtid är viktigt.

Studie- och yrkesvägledaren erbjuder dig som elev:

  • Vägledning i skolarbetet för ökad motivation – du får stöd och hjälp med att se mål och mening med skolarbetet och att fokusera på dina drivkrafter.

  • Vägledning inför framtiden – vi diskuterar vad du har för önskningar i livet och vad du drömmer om att ”bli när du blir stor”. Vi diskuterar vilka utbildnings- och yrkesalternativ som finns och kan passa dig i förhållande till dina kunskaper, värderingar och intressen.

  • Vägledning inför gymnasievalet – du får information om gymnasieprogrammen och stöd till att göra ett gymnasieval som känns genomtänkt och ”rätt” för just dig utifrån dina framtidsplaner och förutsättningar.

Har du eller dina föräldrar frågor och funderingar kring skolan och framtiden? Då är det bara att höra av sig så bokar vi in ett samtal!

Studie- och yrkesvägledning – hela skolans ansvar

För att du som elev ska känna dig väl förberedd inför framtiden och kommande studie- och yrkesval så arbetar vi på Blåklintskolan långsiktigt (åk f-9) med olika former av studie- och yrkesvägledande aktiviteter. Det är bland annat genom undervisning, information, studiebesök, prao och vägledningssamtal som du får kunskap om yrken, arbetsliv och utbildningsalternativ samt stöd i att utforska verkligheten och dig själv så att du utifrån detta kan förhålla dig till nutiden, framtiden och din egen karriärutveckling.

Läs mer om hur vi arbetar med studie- och yrkesvägledning:

  • Blåklintskolans och Vasaskolans plan (LÄNK)
  • Mjölby kommuns strategi för studie- och yrkesvägledning (LÄNK)
  • Medicins syv (LÄNK)

TIPS till dig som vill söka information på egen hand:

Gymnasial utbildning:

http://www.gymnasiestudera.se/länk till annan webbplats - Allt om utbildningarna inom region Östergötland. Se tidigare meritvärde/betyg för olika program och skolor, tider för öppet hus och gymnasiemässor, info från antagningsenheten samt om när, var och hur valet görs (här gör åk 9 sitt val till gymnasiet)

http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskolalänk till annan webbplats - Läs och se filmer om de olika gymnasieprogrammen, info om behörighet, introduktionsprogram, vägledande information (info på flera olika språk)

https://www.youtube.com/playlist?list=PLoRTp-jkn2OgT8RYB-oGy57WUesfkcCMvlänk till annan webbplats – Skolverkets filmer om gymnasieprogrammen. Fakta och elevkommentarer

Eftergymnasial utbildning:

https://www.antagning.se/se/startlänk till annan webbplats - Allt om kurser och program vid Sveriges universitet och högskolor. Här kan du också läsa allt du behöver veta om anmälan och antagning till högskolestudier.

http://www.studera.nu/länk till annan webbplats - Om att studera på universitet och högskola samt om högskoleprovet.

https://yrkeshögskolan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - Här hittar du hela utbudet av yrkeshögskoleutbildningar, om ansökan, antagningskrav, mm.

http://www.yh4.se/länk till annan webbplats - Yrkeshögskoleutbildningar i region Östergötland.

https://www.folkhogskola.nu/länk till annan webbplats - Allt om Folkhögskolestudier.

Yrke och arbetsmarknad:

https://www.arbetsformedlingen.se/länk till annan webbplats - Arbetsförmedlingens info om arbetsmarknad, yrken, framtidsutsikter, intressetester, mm.

http://www.jobbafrisk.se/länk till annan webbplats - Här kan du som ska välja utbildning läsa om olika yrken, risker för astma, allergi och eksem och hur man kan göra för att må bra på jobbet.

http://www.yrmis.se/länk till annan webbplats - Inspiration: yrkesfilmer, studiebesöks-, arbetsgivar- och branschfilmer.

http://www.saco.se/studieval--karriar/länk till annan webbplats - Fakta om yrken på högskolenivå, framtidsutsikter och lön. Vägledande information.

http://ung.lo.se/länk till annan webbplats - Inspirationssida för dig som är ung och snart ska ut i arbetslivet.

Blankett för ansökan om egen praoplatsPDF

Användbara länkar om yrken och utbildningar:

Kontakt

mjolbykommun@mjolby.se
Telefon: 0142-850 00
Burensköldsvägen 11, 595 80 Mjölby
Organisationsnummer: 212000-0480

Logga in