Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
måndag 19 mars 2018
Mjölby kommun

Välkommen till


Show & Teatergruppen KanDeKanVi:s sida!


 • 2011-05-10 kl 15.51

  Tisdagen den 10 maj -Gigen haglar!


  Så var det dax igen. Åh vilken tur att veckorna går fort mellan våra träffar.

  I söndags var flera av deltagarna i KanDeKanVi med i föreställningen Idol- för en dag.  Alla gjorde såklart en strålande insats. Applåderna ekade mellan väggarna och alla var nöjda med sin insats! I dag har vi filat lite grann på det vi ska göra på Biblioteket nästa vecka. Vi har repeterat texterna och rörelser och danssteg. Vi har också lagt till en låt i repertouaren. En låt som ska dramatiseras och buggas till- vilket sväng det kommer att bli! ( Ide´n till just det här numret fick vi i söndags på Idol-flr en dag. )

  En hel del prat om framtida gig var det också. Gig är ett fränare ord för uppträde. Vi har fått ÄNNU en förfrågan, denna gång frågades det om vi vill komma till Boken och uppträda, självklart vill vi det, så dit bär det av en tisdagförmiddag i juni.

  I dag blev det varmt när vi övade i vår lilla lokal, men finns det hjärterum finns det stjärterum och man kan absolut få plats att både showa och dansa på en liten yta om man bara har viljan. 

  Innan vi började med dagens övning så gjorde vi en rejäl uppvärmning av kropp och röst såklart. Vi har en klappövning som vi brukar göra, en rytmövning, det var förmiddagsgruppen som denna gång satte nytt eget rekord. Rekord i vaddå tänker du som läser. Jo rekord i att lyssna på en klappad rytm, sedan tyst för sig själv bara tänka samma rytm i huvudet och sedan klappa den. En bra övning som tränar både gehör och rytmkänslan. Förmiddagsgruppen klarade av att tänka rytmen 5 gånger ! 5 gånger- prova sjä'lv får du se hur svårt det faktist är.

  Tänk visst är det festligt att nått som kan verka så lätt som att klappa händer kan vara så svårt. Så är det ofta i livet att det som är lätt kan bli svårt om det görs på ett annat sätt. Eller det som är lätt för nån annan är svårt för mig eller tvärtom. Vilken tur att vi i KanDeKanVi är så bra på att ta vara på det som vi själva är bra på och hjälpa varandra när det behös. Som tex när det är trångt, eller texten är svår, eller någon får skratt anfall.

  Bra jobbat i dag allihop- vilket showgäng ni...jag menar VI är! • 2011-05-10 kl 08.16

  Tisdagen 2 maj: Mysteriet med den försvunna texten...


  ...i förra inlägget lade vi in en bild på den fina blomma som kom med blombud till oss. En tack-blomma från FUB i Linköping. Tack själva säger vi, kul att vi fick komma och att Ni tyckte om det vi gjorde! Idag tisdagen den 3 maj har vi övat och övat och övat och övat. Vi repterade även äövningen "Hattaffären" som är en improvisationsövning på gibberisch. Gibbersish är ett språk som inte finns, ett bra språpk för där finns inga rätt eller fel och alla kan använda sig av den röst man har  och de ljud man vill och kan. Övningen är en övning i uttryck och användande av kroppsspråket och för de som tittar på som inte är står på scenen och jobbar är det en övning för skrattmusklerna.

  Allt kan hända. I dag har vi bestämt att vi ska göra t-shirtar med vårat namn på KanDeKanVi, oranga ska de va för det är färgen på väggarna i FUB-lokalen, därför var det lite festligt att blommorna gick i gul-orangea toner de också.  Nästa vecka ska vi fortsätta att öva.

  Vad menas med dagens överskrift då? Mysteriet med den försvunna texten? Jo, att texten som skrevs i det inlägget bara är helt borta- putts väck, liksom texterna till massageberättelsen också de var putt väck. Fast texterna till massageberättelserna har vi hittat, på ett sånt där braigt ställe där man lägger saker för att de inte ska komma bort.

  Vi ses om en vecka då! • 2011-05-03 kl 10.06

  En blomma säger mer än tusen ord... • 2011-04-12 kl 20.02

  Tisdag 12 april Fortsättning följer...


  ...nöjda och glada samlades de båda gängen i dag.  Självklart pratade vi om förra veckans framträdande, alla kände sig nöjda och glada. I dag har vi planerat lite igen, planerat vad vi ska göra resten av vårterminen. Alla fick komma med önskemål om vad vi vill att förmiddagarna och eftermiddagarna ska innehålla. Sång, dans, teaterövningar och spela pjäser fanns med på önskelistan, och vi konstaterade att det går hand i hand med det arbetssätt som vi haft tidigare. Vi diskuterade också förutsättningarna för att kunna göra en större produktion på kulturscenen framåt hösten. Det bara bubblar fram förslag på vad en föreställning där skulle kunna innehålla. Kul att alla är så delaktiga och vill så mycket.  Båda grupperna gjorde i dag lite olika teaterövningar.

  Det är ju oftast så med teater att när man väl har kommit i gång lite så vill man så mycket, här i KanDeKanVi är det ingen skillnad. Som jag berättade så vimlar det av idee´r  till olika föreställningar.  Man har en lokal och sedan vill man bara  köra i gång. Risken finns om man gör så att man  bara tar sig tid för sånt som man tror är bra för föreställningen, man glömmer då kankse vad som är bra för en själv att kunna föra tt genomföra en föreställning. Vi tror så här. Man behöver träna mycket, ensam och tillsammans med gruppen. 5 saker är extra viktiga att träna på, var och en efter sina förutsättningar såklart, det är ju det som är förutsättningen för KanDeKanVi. 

  Det var en dam som undrade vad vi pysslade med på tisdagarna, hon frågade när vi var i Linköping, hon fick adressen till den här bloggen och vi lovade att vi skulle beskriva vårt arbetssätt, så för Er som är intresserade: Håll till godo!

  Vi jobbar kort och gott efter 5 ganska enkla saker som vi utgår från på ett eller annat sätt:

  1. Uttrycka sig medvetet med hjälp av kroppsspråket.

  2. Leva sig in i andra människor och situationer - spela en roll helt enkelt.

  3. Samarbeta- inte bara på scenen utan även bakom, dvs på övningarna.

  4. Att använda det språk vi har rösten , ljud eller tecken.

  5. Koncentrera sig och vara avslappnad. I gruppen, i sig själv och på scenen.

  De här 5 sakerna tror vi hänger i hop. Alla 5 lika viktiga, det går liksom inte att fuska med nån av dem för då blir det liksom inget bra. Alla 5 sakerna har vi tränat på på olika sätt och i olika sammanhang och vi kommer att fortsätta arbeta med dem lite varje gång vi träffas. Hur vi gör? Jo det är  ganska enkelt:

  Nr 1 tränar vi med hjälp av övningar som stärker vår medvetenhet kring vår kropp, var den börjar och slutar, hur den påverkas av rörelser vi gör och hur vi med vår kropp och dess språk kan påverka andra i gruppen.

  Nr 2 Vi dramatiserar och gör teaterövningar enskilt och i grupp, med och utan färdiga instruktioner.

  Nr 3 Samarbetet löser vi som så att vi hjälps åt med det som behöver hjälpas åt med- krångligare än så är det liksom inte. behöver nån hjälp med nått så finns det nån som hjälper till- så enkelt va?!

  Nr 4 Vi värmer alltid upp rösten vi övar på att tala dynamiskt i olika tonlägen och olika starkt.

  Nr 5 Avslapppningsövningarna  är inte bara omtyckta utan även nyttiga- så det så!  Koncentrationen övas genom att sitta i grupp aktivt lyssna, lära texter och ta intruktioner.

  5 punkter, ja löjligt enkelt eller hur?! Lägger man dessutom till en enorm glädje, vilja, en massa engagemang och glada skratt, så får man dessutom en härlig stämning på tisdagarna när vi i KanDeKanVi ägnar oss åt teater  och show.

  Bilder kommer inga i dag heller, men i dag hade vi kamera men íngen sladd. Men nästa gång... eller nån gång ska vi ha både och och då kommer det bilder igen.

  Mors då ses om en vecka! • 2011-04-05 kl 21.42

  Tisdag 5 april Då så var det klart...


  Vilken rolig resa och vilket fint framträdande vi gjorde i Linlöping på FUB:S årsmöte. Visst var det pirrigt, alla var nog mer eller mindre nervösa. En hel del publik hade det kommit till mötet som började med att vi underhöll i ca 30 minuter. Vi hade satt i hop ett litet program där publiken fick vara med och både sjunga och dansa. Inte så enkelt som man kan tro. Vi började med Mammat Mia sedan sjöng vi E det fel på mej, där dramatiserade vi lite också med känslor och olika saker som vi använde som rekvisita. Kul och uppskattat av publiken. Sedan körde vi lite danssteg till The Monikers låt Oh my god. Häftigt att se alla i publiken göra samma rörelser som oss. Vi provade även på en massageberättelse och så ett riktigt humor nummer där två grabbar klädde ut sig till tjejer och så sjöng vi La Dolce vita, vi som inte var utklädda dansade bakom, alla hade varsin dunboa i olika färger som vi "fladdrade" med. Vi avlsutade med att sjunga Älska mej för den jag är acapella, en mycket stämmningsfull avslutning efter alla skratt, applåder och publikens jubel. Som gage fick vi smörgåstårta- det satt minsann som en smäck, åh så gott. Vi är så nöjda och glada att vi genomförde det här framträdandet, från början till slut, allt är inte enkelt. Bara en sån sak som att ta sig till Linköping kräver en hel del planering- men vi fixade det! Kan de i Huddik och Köping så kan vi...det är det som gör oss till KanDeKanVi !

 • 2011-04-05 kl 16.03

  Tisdagen 5 april KanDeKanVi on tour!


  I dag är det dagen D, dagen då vi ska till Linköping och framträda på FUB:s årsmöte. Det är så spännande så spännande! I dag har vi genrepat, det är en förkortning av generalreptetition som är den sista repetitionen innan det är skarpt läge och dax att framträda inför publik. Repet gick utomordentligt bra, vi vet vad vi ska sjunga, har koll på dramatiseringarna och ombytena av kläder, så nu ere ju liksom bara att åka- tuta och köra! Vi har ordnat så att framträdandet kommer att filmas så vi kan titta på det sedan och se vad vi gjorde som var bra och vad som kan förbättras. Vi åker i samlad trupp och det ska bli fantastiskt kul.

 • 2011-03-29 kl 17.44

  Tisdag 29 mars "Logistik"


  Även denna gång blir det tyvärr ett inlägg utan bilder, så är det när man delar kamera med annan verksamhet. Ännu en vecka har gått och vi kommer närmre vår resa till Linköping. Dagen i dag har gått åt till att repetera och planera. Hur ska vi åka i vilka bilar, vem kör? Hur dags, ja och allt sånt där som är så krångligt men ack så nödvändigt att reda ut. Vad gäller vårat framträdande så känns det tryggt och bra. Vi har koll på vad vi ska göra, och vem som ska göra vad. Nästa vecka har vi planerat för ett genrep. Då ska båda grupperna ses samtidigt- kul ska det bli. Vi över ju alltid var för sig så nu ska det bli spännande att sätta  hop grupperna och se vad som händer, förmodligen kommer det precis som när vi gjorde julkonserten att låta ännu bättre och bli ännu bättre än vad det är när vi repar var för sig. En hel del information var inför nästa vecka gick vi igenom det är mycket att hålla reda på må ni tro. Så vi har bokat bilar, beställt lite associarer , som vi ska ha i ett nummer, åsså har vi dansat och sjunget oss genom dagen. Allt i en härlig KanDeKanVi anda!

 • 2011-03-23 kl 08.58

  Tisdagen 22 mars "Snart så..."


  Gänget i Glada Huddik de åkte till New York och spelade sin föreställning Elvis, vi ska åka till Linköping. Inte alls lika långt som New York, men en bra början. Det är inte utan att det är lite pirrigt. Inte minst frågan hur vi ska ta oss dit måste lösas, men vi tänker kunde de i Huddik åka till New York så kan vi  från Mjölby åka till Linköping och spela vår föreställning, kan de, kan vi, KanDeKanVi helt enkelt! Nu har vi gjort en setlist, dvs en lista och en ordning på vad vi ska göra, vi kommer att bjuda på sång, dans och lite hurmor. För är det nått vi är bra på så är det på att bjuda på oss själva, vi ska även göra några övningar där publiken får vara delaktig, ska bli spännande att se hur snabba de är på att bjuda på sig, att de ska bjuda på smörgåstårta vet vi och det ser vi fram emot.

  I dag blir det inga bilder här på bloggen, så vi får helt enkelt bara berätta vad vi har gjort idag. Som sagt en hel del genomgång och planering inför den 5 april såklart. V har tränat dans och sång det börjar sitta rätt bra nu, de engelska texterna är svåra, men det kommer att funka fint. Den 17 maj kommer vi att göra ungerfär samma uppträde på biblioteket i Mjölby. Vi säger ungefär, för man vet ju aldrig vad som händer när vi är i farten.  Då så vi ses om en vecka då! • 2011-03-16 kl 16.29
  Det finns inget problem som inte lite kaffe kan lösa.

  Tisdagen den 15 mars "Kände du rytmen?"


  Dagarna går veckorna likaså. Det blir ljusare ute, lättare att komma upp på morgonen och allt känns lite lättare. Hos oss i KanDeKanVi är allting alltid lätt, men i bland kan det vara lite mindre lätt. Dagen i dag började med lite konfliktlösning. Två av deltagarna var inte riktigt kontanta med varandra och därför kastade vi om ordningen och fikade först så att alla skulle kunna komma i balans, allting löste sig fint och på ett bra sätt och vi fick chansen att prata ut om känslor, hur man visar dem och vilka känslor som är okej att visa. Är det okej att visa allt man känner? Fundra på den du! Det gjorde vi och kom fram till att alla känslor är okej, man får och måste få visa om man är glad är arg eller ledsen eller upprörd. Men man måste inte alltid lägga över det man känner på omgivningen. Kort och gott, det är bättre att tala om att man har en dålig dag och att man kanske behöver vara lite för sig själv, än att man samlar på sig en massa ledsenhet, ilska och argigheter (nej, det är inget riktigt ord- vi vet!). När fikat var avklarat hade vi  i förmiddagsgruppen mycket att stå i. Vi hade genomgång av vad somkommer hända i vår, och det är mycket det. Vi har fått flera förfrågningar om att komma och uppträda på olika ställen. Vi har hittills tackat ja till två framträdanden, ett i Linköping på FUB:s årsmöte. Det andra framträdandet kommer vara på biblioteket i Mjölby, dit är alla som vill se oss välkomna. Vi kommer självklart att skriva på bloggen om vilken dag och tid det är med, vi avslöjar inget just nu!

  Både för och eftermiddagsgrupp har önskat att få sjunga, och vi sjöng och sjöng och sjöng mest Abba. Men så hade vi även lite work-shop- krångligt ord för att vi jobbade i grupperna med vad vi ska framträda med i vår.

  Vi provade gamla danssteg till nya låtar, vi provade nya dramtaiseringar till nya låtar och vi tror att det kommer att bli görsabra! (nej det är inte heller ett riktigt ord- vi vet!).  Känner du rytmen, frågade Ingela en deltagare när vi dansade. Fick tills var: Nej: Det gör mest ont i armarna.  Att ha ont- är ju också en känsla! Så det får knyta i hop säcken för i dag. • 2011-02-08 kl 16.24

  TISDAGEN 8 FEBRUARI "100 år och okysst"


  Tänk vad fort tiden går, redan tisdag igen. I dag har vi repeterat dansen som vi gjorde förra veckan. Båda grupperna har varsinn dans, stegkombinationerna har de själva satt i hop. I dag lade vi till lite armrörelser, inte helt enkelt att koordinera, lokalen vi är i är liten och trång men väldigt mysig, men det blir trångt om saligheten när det är dax för dans. Vi är duktiga på att ta hänsyn tillvarandra och det fungerar trots allt helt okej, små steg och små rörelser. Alla är med på sitt sätt. Improvisationsövningarna vi gjorde idag heter "Fantasimaskinen" och "Fortsätt rörelsen" man kan göra dem var oen en för sig eller sätta i hop dem. Såsmåningom ska vi "bygga ut" dessa övningar så att det blir en riktig fantasimaskin med rörelser och ljud, det kommer låta rytmiskt och härligt.   Fortsätt rörelsen är en övning där man ska koncentrera sig på att titta på den brevid och göra samma rörelser eller om man vill bytam det ska gå i ett ganska raskt tempo. Den här övningen är bra då det som är någons svaghet till exempel en spastisk rörelse kan bli till en styrka. Det ser kankse enkelt ut och kan verka enkelt att bara göra som den som sitter brevid, men det kräver en hel del koncentration.

  Av någon okänd anledning kom förmiddagsgruppen in på att prata om ålder. S utbrister att han tror att Ingela (som fyller 38 på söndag) är MINST 46 år gammal för det ser hon ut att va- hmmm! Annelie ser enligt S ut som en gammal uggla. Sällan har vi sett S skratta så gott som efter att han fällt de kommentarerna. Stina utbrister: Ja era stackare, tänk va, 100 år och okysst! Ni förstår att vi brast ut i skratt allihopa va.

  Båda grupperna provade i dag på en ny massageberättelse, nu börjar alla i gruppen hänga med på vad det går ut på, det är lättare att slappna av och det är enklare att följa intruktionerna i berättelsen. Skoj att det fungerar så bra! I dag gjorde vi två byten så alla fick massage två gånger, tisdagslyx kallas det! • 2011-02-08 kl 11.13
  Ingela frågar: Hur känner man att det är bra musik att dansa till? Eva B svarar: Det märker man i benen!

  TISDAGEN DEN 1 FEBRUARI


  Denna tisdag har gått i dansens tecken. Dans är inte bara oerhört roligt utan också nyttigt för flåset och för att träna koordination och kroppskontroll. Tillsammans bestämde vi olika steg som vi körde  först ett och ett och sedan satte vi i hop det till en dans.  Förmiddagsgruppen testade på improvisationsövningen "Gissa yrket". Nytt för dagen var massage sagan. Vad är en massage saga då? Jo, en berättelse läses och i par om två och två masserar man varandra utifrån det man hör i berättelsen, om fiskar i havet, solen som skiner krabbor som nyps osv... En inte helt enkel uppgift att varken få eller ge massage, då beröring kan kännas knepigt. Dock funkade det mycket bra och alla gjorde så gott de kunde för att både ge och ta emot utefter sin egen förmåga. Fniss blandas med slutna ögon total avslappning. Eftermiddagsgruppen fick också de prova massageberättelsen. Fridans stod på programmet i den här gruppen, liksom den lite mer uppstyrda dansen.

 • 2011-02-02 kl 16.51
  Hjälten och Monstret.

  TISDAGEN DEN 25 JANUARI


  Så var det då äntligen dags att få träffas igen efter ett långt  men välbehövligt juluppehåll. Det är verkligen jätteskoj att det har tillkommit några stycken i vårt gäng. Välkomna säger vi till Er. Välkommen säger vi även till varandra och till Er andra som följer oss här på bloggen. Den här första dagen hade vi så mycket att prata om att det blev en extra lång fikapaus. Vi har pratat om målen för terminen, vad arbetet ska leda till och vi vill inte avslöja för mycket än men det kommer bli bra- mycket bra. Egentligen kan man säga att det kommer att bli hur bra som helst. Julkonserten gav oss blodad tand så nån typ av produktion kan vi också avslöja att det kommer att bli. Men mer säger vi inte nu. Såsmåning om ska vi berätta vi lovar...men inte än. Än är det hemligt- hi hi!  Den här tisdagen ägnade vi oss åt att göra improvisationsövningar enskilt och i grupp. Den enskilda övningen var en övning som heter Hjälten och monstret och den andra gruppövningen heter Gissa yrket. Den första övningen består av en hjälte och ett monster. Båda dessa rör sig i slowmotion bland de andra deltagarna, monstret förhäxar deltagarna så de blir förstenade och sätter sig ner på sina stolar och då kommer hjälten och vrålar ta-ta-ta-ta, ni vet ett sånt där hjälteljud, förtrollningen bryts och så är man med i övningen igen. Övningen syftar till att öka kroppsmedvetenheten och är ett bra sätt på att träna på att höra sin egen röst i grupp, även om man inte har tal.

  Den andra övningen delar man in deltagarna i grupper. Gruppen går sedan ut och kommer överens om vilket yrke man ska visa med gester, men utan ord och ljud. Tex FRISÖR, någon kan klippa någon tvätta hår, nån annan sopar golv, fönar osv- ja ni fattar. Det här låter jätteenkelt MEN är betydligt svårare än det verkar, de andra deltagarna ska gissa vilket yrke man föreställer. Övningen yftar till att se sammanhang och samarbeta i en grupp.

  Det var roligt att båda grupperna hade valt samma yrke "brandman" men hade helt olika sätt att visa detta på.


 

KanDeKanVi

Är en show- och teatergrupp inom Mjölby kommuns dagliga verksamhet för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

Kan-De-Kan-Vi heter vi för att vi tänker att kan de i Köping och Glada Hudik så kan vi i Mjölby.

Vill du komma i kontakt med oss?

Slå en signal eller skicka ett sms till:

070-368 67 67

Ingela: 0142-85934

072-546 33 77

Annelie: 0142-85865

kandekanvi@mjolby.se

Glöm inte att gilla oss på facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster!

Innehåll:

Senast publicerad:

Senast ändrad av:

 Utskriftsvänlig version

Innehåll:

Senast publicerad:

Senast ändrad av: