Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
torsdag 18 januari 2018
Mjölby kommun

Välkommen till


Show & Teatergruppen KanDeKanVi:s sida!


 • 2011-06-23 kl 02.13
  Stolthet och lycka!

  Sommarstängt...


  ...kommer vi att ha i KanDeKanVi nu ett par veckor. Skönt och lite sorgligt. I tisdags hade vi avslutningsfest på Norrgårdens café. Fika var reserverat för oss, och så som en överraskning fick vi lite underhållning. Visste Ni att man kan ringa 112 och beställa akututryckning om man behöver hjämed underhållning. Eller- nej det kan man såklart inte, vi skojar lite. Fast lite sant är det. Brandmans Mange fick nämligen ett telefonsamtal strax före klcokan 12 på tisdagen. Avslutningsfikat skulle börja klockan 13. Det var såklart Ingela som kom på den galna idén att ringa Mange och se om inte han kunde komma på sin lunchrast och underhålla lite. Som av en händelse hade han gitarren med sig och på bradkåren hade det dessutom börjat en ny kille som hade med sin ukulele- så de två kom i sällskap av en massa stiliga brandmanskollegor och sjöng för oss. Så skoj! Tänk vad fint vi samverkar med varandra i Mjölby kommun. Särskilt skoj var det att just Mange kom eftersom flera damer i KanDeKAnVi har ett gott öga för denna långe brandman.  Sandra hade gjort fina brev och plockat blommor till Ingela och Annelie som tack för den här terminen. Breven behöll de men blommorna lämnade Sandra vidare till våra "heta stjärnor"  från Räddningstjänsten. Alla KanDeKanvi:are fick ett kort med en sommarhälsning och såklart delade vi ut sommarkramar till varandra. För si både kramar och fika är viktigt i KanDeKanvi. Ja det kan va lite läskigt också med så nära kroppskontakt. Så en kram kan ju vara en bra övning i att hantera sina känslor.  Vi ska ha semester nu tillochmed den 23 augusti då kör vi igång igen. Alla kommer såklart att få information via mail och snigelpost innan dess, så man vet vart man ska ta vägen. Vi håller såklart tummarna för att vi får en annan lokal att vara i, en lite större. I höst kommer det att hända en massa spännande saker. Vi ska till Tranås och vi ska till Finspång och som Berit sa till sin personal. Det blir Tranås, Finspång och så Hollywood. Helt rätt Berit säger vi, sikta högt!  Nu önskar vi Er läsare och varandra en riktigt skön sommar. Vi hoppas att Ni fortsätter att läsa om oss här på bloggen i höst.

  Sköt om Er och vi ses!

  Ps. Vi fick Dagens Ros i Corren-åh vad stolta vi är för den och glada! • 2011-06-14 kl 17.12
  Uppladdning!

  Mer bilder från dagens show... • 2011-06-14 kl 17.03
  Så här går det till vid en spelning med Kandekanvi. Först kommer ljudanläggningen, i dag är det Sten-Åke som hjälper till att va "hump", vilket betyder att man bär och drar kabel mm.

  GIG-TAJM....IGEN!


  Tänk vad fort den här terminen har gått. Det känns inte så länge sedan som vi stod i Mjölby kyrka och sjöng och gjorde vårat första uppträde tillsammans. Nu har vi gjort ÄNNU ett, i dag har vi varit på Bokens äldreboende och sjungit och showat och spexat för pensionärerna. Oh, vad uppskattat så mycket beröm vi fick och flera tanter grät (Ja det är oftast tanter som gråter när nån sjunger  konstigt det där) när vi sjöng "Älska mej för den jag är". Vi älskar verkligen det vi gör. Det är så roligt att uppträda tillsammans. Alla hjälps åt, har skoj, skrattar och myser tillsammans. Fantastiskt, vilket gäng vi är och har blivit. Det är kul när vi får träffas så här båda grupperna tillsammans. Det är roligt varje tisdag men just när vi kommer tillsammans så här och får lite yta att showa på så är det så fantastiskt kul. Skojigt att se varandras framsteg och hur man har utveckklats och oerhört roligt att höra hur vi uppmuntrar varandra och andra. I dag tex var det en av deltagarna som oftast brukar sitta med och showa, då hon har lite svårt att stå för egen "maskin" men i dag mitt under låten "Oh my God" så ställde hon sig upp utan hjöälp och började dansa med. Det är sådana framsteg som gör att man blir så glad och det är sådant som gör att vi tänker: Kan de kan vi - kandekanvi helt enkelt.

  Blommor och fika fick vi såklart och så massa applåder och en förfrågan om att få komma tillbaka till hösten och göra en julföreställning. Mycket roligt tycker vi. Vi har fått en förfrågan till faktiskt i från Finspång, åsså Tranås då i höst så det känns som vi har en liten turnéplan på G.

  Nästa tisdag är det sista gången innan sommaren, då, då ska vi titta på kort, på allt vi har varit med om under våren, vi ska utvärdera hur vi tycker att våren har varit, vi ska ocksp i grupperna grovplanera om vad vi vill få ut av höstterminen åsså ska vi fika.

  I dag har vi massa fina bilder att lägga ut från dagens föreställning. Alltifrån förberedelserna till extranummret. Håll till godo så ses vi om en vecka! • 2011-05-24 kl 15.38
  Snyggaste t-shirten i stan, och alla har varsin, här är Linus modell.

  Tisdagen den 24 maj "Ärlighet varar längst"


  Så har det gått en vecka igen. Våren är nu här med all sin kraft. Vi var lite kraftlösa efter förra veckans urladdning på biblioteket. En lokal tidning har gjort ett jättefint reprtage om oss med många bilder och många fina ord om hur bra vi är. Vad glad man blir när man läser sådant. Vi tror att reportaget kommer ut även i tryck i den tidning som kommer i veckan- vi hoppas det i alla fall.  Denna dagen började vi med att läsa lite ur boken "Shaken not störd" som handlar om hur Glada Hudik teatern startade sin verksamhet. Vi läste första kapitlet om hur man förr i tiden gömde undan det som var annorlunda. Sådana som vi tex. Hur Pär som grundade teatern fick jobba i motvind och att alla tyckte han var knäpp och konstig som trodde att utvecklingsstörda människor kunde lära sig saker som att spela teater, den här boken finns ju även som film nu, då heter den "Hur många lingon finns det i världen". I dag är Glada Hudik i Linköping och spelar sin föreställning om Elvis. När vi läste boken funderade vi lite över hur KanDeKanvi började. Just namnet kom vi på i höstas, men teatergruppen eller idén till att ha teatergrupp som dagligverksamhet kom Christina Klasson på. Det är vi mycket tacksamma för, för annars hade vi inte haft så roligt på tisdagarna som vi har.  Första tiden drevs teatergruppen av olika studieförbund, men nu är det Annelie och Ingela som coachar.

  I dag har vi gjort improvisationsövningar. Två olika och varianter på dessa två. Den ena övningen heter "Tolken" där är man två stycken, en som spelar en utländsk person som pratar ett språk som ingen förstår, gibberisch alltså som vi har berättat om förut här i bloggen. Den andre personen tolkar dvs översätter det som sägs- och tro oss det kan bli hur galet som helst. Det här är en nyttig övning där man tränar sig i att läsa kroppsspråk och sin fantasti.

  Den andra övningen är en JA-NEJ övning, dvs man får på kompisens uppmaningar antingen bara svara ja eller bara nej. Den här övningen kan även göras i grupp, som en kollektiv uppmaning, alla svarar ja eller nej på det som någon säger. Tex Vi hoppar- JA, Vi sitter-JA, vi kryper-JA, vi rånar banken-JA osv. 

  En tredje variant är att gå "laget runt" och att alla får svara "fel" på en fråga tex: Annelie har en röd tröja på sig, Ingela frågar har du en röd tröja? Annelie måste svara NEJ. Låter kankse enkelt men kan vara nog så svårt.  Vita lögner i all ära men det är uppenbart svårt att ljuga i grupp och när alla ser att tröjan är röd. Så många skratt det blev när någon var tvungen att säga att hon inte gillade sport, när hon egentligen är en inbiten sportfantast.

  Ett nytt gig har ramlat in, den här gången ska vi till Tranås, så det blir premiär i Småland. Men vi väntar med det till efter semestern, då vårat föreställningsschema till våren börjar bli fullt.  För som någon sa till Pär i Hudik för länge sedan, tänk om vi blir trötta!  Så dumt- vad är det för farligt att bli lite trött när man har så roligt som vi har och får bli bekräftad för det vi gör och är bra på nämligen glädja varandra och andra.

  Tills näst nästa vecka, ja för så är det, nästa vecka är det ingen teatergrupp så säger vi: Prova att säga JA lite oftare till saker och ting, det blir liksom lite gladare stämning då. Hur vi menar? Jo så här tänk att du vaknar på morgonen och så säger du till dej själv: Vill jag gå upp nu och så svarar du glatt JA! Då blir det lite roligare, du blir inte piggare men lite gladare- så det så! • 2011-05-17 kl 21.10

  Man kan kalla det succé...


  ...det vi gjorde i dag på biblioteket. Vi var inbjudna dit för att köra vår föreställning och prata om KanDeKanVi. Jätteskoj! Mycket applåder fick vi och så många som berömde oss. Sandra gjorde en strålande insats som stand- in i numret om "Världens Bästa Servitris". Sten-Åke och Peder var fantastiska som kvinnor i Dolce Vita vilken svansföring. Eva sjöng solo i Mamma Mia. Men svansföringen hos Peder och Sten-Åke den kan få vilken Top Model som helst att gå i topspinn av avundsjuka. Det är skoj att vi får så mycket uppskattning för det vi gör.  Det gör det hela bara ännu roligare. Det är viktigt att man jobbar mot ett mål, den här föreställningen är ett av våra delmål. Därför är det roligt att det nu är det klart att vi ska till Bokens äldreboende i början av juni och spela upp den. Vi utvecklar den lite undan för undan, i ett lagom tempo så att alla hinner med att repetera in de nya momenten i sin egen takt.

  Nu har vi också fått frågan vad vi tar i gage, tja vad svarar vi på det?! Blommor och fika fick vi i gage i dag , vad mer kan begära?!

  Vet Ni, i dag hade vi våra nya t-shirtar på oss, orange med svart tryck. Gissa vad det står på ryggen?! Precis: KanDeKanVi...det är vi det...och vi kan- så det så!

  Nu måste vi skaffa en kamera så att vi kan lägga in lite schyssta bilder- de här funkar ju inte! Vi ses och hörs om en vecka.

  Å du, Du vet väl om att Du är värdefull ! • 2011-05-10 kl 15.51

  Tisdagen den 10 maj -Gigen haglar!


  Så var det dax igen. Åh vilken tur att veckorna går fort mellan våra träffar.

  I söndags var flera av deltagarna i KanDeKanVi med i föreställningen Idol- för en dag.  Alla gjorde såklart en strålande insats. Applåderna ekade mellan väggarna och alla var nöjda med sin insats! I dag har vi filat lite grann på det vi ska göra på Biblioteket nästa vecka. Vi har repeterat texterna och rörelser och danssteg. Vi har också lagt till en låt i repertouaren. En låt som ska dramatiseras och buggas till- vilket sväng det kommer att bli! ( Ide´n till just det här numret fick vi i söndags på Idol-flr en dag. )

  En hel del prat om framtida gig var det också. Gig är ett fränare ord för uppträde. Vi har fått ÄNNU en förfrågan, denna gång frågades det om vi vill komma till Boken och uppträda, självklart vill vi det, så dit bär det av en tisdagförmiddag i juni.

  I dag blev det varmt när vi övade i vår lilla lokal, men finns det hjärterum finns det stjärterum och man kan absolut få plats att både showa och dansa på en liten yta om man bara har viljan. 

  Innan vi började med dagens övning så gjorde vi en rejäl uppvärmning av kropp och röst såklart. Vi har en klappövning som vi brukar göra, en rytmövning, det var förmiddagsgruppen som denna gång satte nytt eget rekord. Rekord i vaddå tänker du som läser. Jo rekord i att lyssna på en klappad rytm, sedan tyst för sig själv bara tänka samma rytm i huvudet och sedan klappa den. En bra övning som tränar både gehör och rytmkänslan. Förmiddagsgruppen klarade av att tänka rytmen 5 gånger ! 5 gånger- prova sjä'lv får du se hur svårt det faktist är.

  Tänk visst är det festligt att nått som kan verka så lätt som att klappa händer kan vara så svårt. Så är det ofta i livet att det som är lätt kan bli svårt om det görs på ett annat sätt. Eller det som är lätt för nån annan är svårt för mig eller tvärtom. Vilken tur att vi i KanDeKanVi är så bra på att ta vara på det som vi själva är bra på och hjälpa varandra när det behös. Som tex när det är trångt, eller texten är svår, eller någon får skratt anfall.

  Bra jobbat i dag allihop- vilket showgäng ni...jag menar VI är! • 2011-05-10 kl 08.16

  Tisdagen 2 maj: Mysteriet med den försvunna texten...


  ...i förra inlägget lade vi in en bild på den fina blomma som kom med blombud till oss. En tack-blomma från FUB i Linköping. Tack själva säger vi, kul att vi fick komma och att Ni tyckte om det vi gjorde! Idag tisdagen den 3 maj har vi övat och övat och övat och övat. Vi repterade även äövningen "Hattaffären" som är en improvisationsövning på gibberisch. Gibbersish är ett språk som inte finns, ett bra språpk för där finns inga rätt eller fel och alla kan använda sig av den röst man har  och de ljud man vill och kan. Övningen är en övning i uttryck och användande av kroppsspråket och för de som tittar på som inte är står på scenen och jobbar är det en övning för skrattmusklerna.

  Allt kan hända. I dag har vi bestämt att vi ska göra t-shirtar med vårat namn på KanDeKanVi, oranga ska de va för det är färgen på väggarna i FUB-lokalen, därför var det lite festligt att blommorna gick i gul-orangea toner de också.  Nästa vecka ska vi fortsätta att öva.

  Vad menas med dagens överskrift då? Mysteriet med den försvunna texten? Jo, att texten som skrevs i det inlägget bara är helt borta- putts väck, liksom texterna till massageberättelsen också de var putt väck. Fast texterna till massageberättelserna har vi hittat, på ett sånt där braigt ställe där man lägger saker för att de inte ska komma bort.

  Vi ses om en vecka då! • 2011-05-03 kl 10.06

  En blomma säger mer än tusen ord... • 2011-04-12 kl 20.02

  Tisdag 12 april Fortsättning följer...


  ...nöjda och glada samlades de båda gängen i dag.  Självklart pratade vi om förra veckans framträdande, alla kände sig nöjda och glada. I dag har vi planerat lite igen, planerat vad vi ska göra resten av vårterminen. Alla fick komma med önskemål om vad vi vill att förmiddagarna och eftermiddagarna ska innehålla. Sång, dans, teaterövningar och spela pjäser fanns med på önskelistan, och vi konstaterade att det går hand i hand med det arbetssätt som vi haft tidigare. Vi diskuterade också förutsättningarna för att kunna göra en större produktion på kulturscenen framåt hösten. Det bara bubblar fram förslag på vad en föreställning där skulle kunna innehålla. Kul att alla är så delaktiga och vill så mycket.  Båda grupperna gjorde i dag lite olika teaterövningar.

  Det är ju oftast så med teater att när man väl har kommit i gång lite så vill man så mycket, här i KanDeKanVi är det ingen skillnad. Som jag berättade så vimlar det av idee´r  till olika föreställningar.  Man har en lokal och sedan vill man bara  köra i gång. Risken finns om man gör så att man  bara tar sig tid för sånt som man tror är bra för föreställningen, man glömmer då kankse vad som är bra för en själv att kunna föra tt genomföra en föreställning. Vi tror så här. Man behöver träna mycket, ensam och tillsammans med gruppen. 5 saker är extra viktiga att träna på, var och en efter sina förutsättningar såklart, det är ju det som är förutsättningen för KanDeKanVi. 

  Det var en dam som undrade vad vi pysslade med på tisdagarna, hon frågade när vi var i Linköping, hon fick adressen till den här bloggen och vi lovade att vi skulle beskriva vårt arbetssätt, så för Er som är intresserade: Håll till godo!

  Vi jobbar kort och gott efter 5 ganska enkla saker som vi utgår från på ett eller annat sätt:

  1. Uttrycka sig medvetet med hjälp av kroppsspråket.

  2. Leva sig in i andra människor och situationer - spela en roll helt enkelt.

  3. Samarbeta- inte bara på scenen utan även bakom, dvs på övningarna.

  4. Att använda det språk vi har rösten , ljud eller tecken.

  5. Koncentrera sig och vara avslappnad. I gruppen, i sig själv och på scenen.

  De här 5 sakerna tror vi hänger i hop. Alla 5 lika viktiga, det går liksom inte att fuska med nån av dem för då blir det liksom inget bra. Alla 5 sakerna har vi tränat på på olika sätt och i olika sammanhang och vi kommer att fortsätta arbeta med dem lite varje gång vi träffas. Hur vi gör? Jo det är  ganska enkelt:

  Nr 1 tränar vi med hjälp av övningar som stärker vår medvetenhet kring vår kropp, var den börjar och slutar, hur den påverkas av rörelser vi gör och hur vi med vår kropp och dess språk kan påverka andra i gruppen.

  Nr 2 Vi dramatiserar och gör teaterövningar enskilt och i grupp, med och utan färdiga instruktioner.

  Nr 3 Samarbetet löser vi som så att vi hjälps åt med det som behöver hjälpas åt med- krångligare än så är det liksom inte. behöver nån hjälp med nått så finns det nån som hjälper till- så enkelt va?!

  Nr 4 Vi värmer alltid upp rösten vi övar på att tala dynamiskt i olika tonlägen och olika starkt.

  Nr 5 Avslapppningsövningarna  är inte bara omtyckta utan även nyttiga- så det så!  Koncentrationen övas genom att sitta i grupp aktivt lyssna, lära texter och ta intruktioner.

  5 punkter, ja löjligt enkelt eller hur?! Lägger man dessutom till en enorm glädje, vilja, en massa engagemang och glada skratt, så får man dessutom en härlig stämning på tisdagarna när vi i KanDeKanVi ägnar oss åt teater  och show.

  Bilder kommer inga i dag heller, men i dag hade vi kamera men íngen sladd. Men nästa gång... eller nån gång ska vi ha både och och då kommer det bilder igen.

  Mors då ses om en vecka! • 2011-04-05 kl 21.42

  Tisdag 5 april Då så var det klart...


  Vilken rolig resa och vilket fint framträdande vi gjorde i Linlöping på FUB:S årsmöte. Visst var det pirrigt, alla var nog mer eller mindre nervösa. En hel del publik hade det kommit till mötet som började med att vi underhöll i ca 30 minuter. Vi hade satt i hop ett litet program där publiken fick vara med och både sjunga och dansa. Inte så enkelt som man kan tro. Vi började med Mammat Mia sedan sjöng vi E det fel på mej, där dramatiserade vi lite också med känslor och olika saker som vi använde som rekvisita. Kul och uppskattat av publiken. Sedan körde vi lite danssteg till The Monikers låt Oh my god. Häftigt att se alla i publiken göra samma rörelser som oss. Vi provade även på en massageberättelse och så ett riktigt humor nummer där två grabbar klädde ut sig till tjejer och så sjöng vi La Dolce vita, vi som inte var utklädda dansade bakom, alla hade varsin dunboa i olika färger som vi "fladdrade" med. Vi avlsutade med att sjunga Älska mej för den jag är acapella, en mycket stämmningsfull avslutning efter alla skratt, applåder och publikens jubel. Som gage fick vi smörgåstårta- det satt minsann som en smäck, åh så gott. Vi är så nöjda och glada att vi genomförde det här framträdandet, från början till slut, allt är inte enkelt. Bara en sån sak som att ta sig till Linköping kräver en hel del planering- men vi fixade det! Kan de i Huddik och Köping så kan vi...det är det som gör oss till KanDeKanVi !

 • 2011-04-05 kl 16.03

  Tisdagen 5 april KanDeKanVi on tour!


  I dag är det dagen D, dagen då vi ska till Linköping och framträda på FUB:s årsmöte. Det är så spännande så spännande! I dag har vi genrepat, det är en förkortning av generalreptetition som är den sista repetitionen innan det är skarpt läge och dax att framträda inför publik. Repet gick utomordentligt bra, vi vet vad vi ska sjunga, har koll på dramatiseringarna och ombytena av kläder, så nu ere ju liksom bara att åka- tuta och köra! Vi har ordnat så att framträdandet kommer att filmas så vi kan titta på det sedan och se vad vi gjorde som var bra och vad som kan förbättras. Vi åker i samlad trupp och det ska bli fantastiskt kul.

 • 2011-03-29 kl 17.44

  Tisdag 29 mars "Logistik"


  Även denna gång blir det tyvärr ett inlägg utan bilder, så är det när man delar kamera med annan verksamhet. Ännu en vecka har gått och vi kommer närmre vår resa till Linköping. Dagen i dag har gått åt till att repetera och planera. Hur ska vi åka i vilka bilar, vem kör? Hur dags, ja och allt sånt där som är så krångligt men ack så nödvändigt att reda ut. Vad gäller vårat framträdande så känns det tryggt och bra. Vi har koll på vad vi ska göra, och vem som ska göra vad. Nästa vecka har vi planerat för ett genrep. Då ska båda grupperna ses samtidigt- kul ska det bli. Vi över ju alltid var för sig så nu ska det bli spännande att sätta  hop grupperna och se vad som händer, förmodligen kommer det precis som när vi gjorde julkonserten att låta ännu bättre och bli ännu bättre än vad det är när vi repar var för sig. En hel del information var inför nästa vecka gick vi igenom det är mycket att hålla reda på må ni tro. Så vi har bokat bilar, beställt lite associarer , som vi ska ha i ett nummer, åsså har vi dansat och sjunget oss genom dagen. Allt i en härlig KanDeKanVi anda!

 

KanDeKanVi

Är en show- och teatergrupp inom Mjölby kommuns dagliga verksamhet för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

Kan-De-Kan-Vi heter vi för att vi tänker att kan de i Köping och Glada Hudik så kan vi i Mjölby.

Vill du komma i kontakt med oss?

Slå en signal eller skicka ett sms till:

070-368 67 67

Ingela: 0142-85934

072-546 33 77

Annelie: 0142-85865

kandekanvi@mjolby.se

Glöm inte att gilla oss på facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster!

Innehåll:

Senast publicerad:

Senast ändrad av:

 Utskriftsvänlig version

Innehåll:

Senast publicerad:

Senast ändrad av: