Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
fredag 19 januari 2018
Mjölby kommun

Serveringstillstånd

Omsorgs- och socialnämnden ansvarar för beviljande av serveringstillstånd. Andra tillsynsmyndigheter är Polismyndigheten, Länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Kommungemensam samverkan

Mjölby kommun samverkar med Motala, Vadstena, Ödeshögs, Boxholms och Finspångs kommuner när det gäller handläggning av ansökningar om serveringstillstånd.

När du ansöker om serveringstillstånd ska du vända dig till Mjölby kommun för initiala frågor och när du lämnar in din ansökan. Under handläggningen sker däremot kontakten med handläggare i Motala. Därför har blanketter och beslut har Motalas logotyp.

Om alkohollagen

Människors hälsa går före ekonomiska intressen i alkohollagstiftningen. Alkohollagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (2010:1622) reglerar bland annat handel, tillståndsgivning, tillsyn, återkallelse med mera.

När behövs ett serveringstillstånd?

Servering av vin, starköl, spritdrycker och andra jästa alkoholdrycker får endast ske om tillstånd har meddelats enligt 6:e kapitlet paragraf 1 i alkohollagen. Det gäller för varje form av alkoholservering mot betalning. Som betalning räknas också de fall när alkoholdryck ingår i en annan avgift, till exempel entréavgift.

I de flesta fall är det tillåtet att bjuda på alkoholdryck utan serveringstillstånd, exempelvis på en privat fest.

Det är också, i de flesta fall, tillåtet att flera personer kommer överens om att köpa och tillsammans konsumera alkoholdrycker till självkostnadspris. Det kallas samköp.

Innehåll: Pirjo Ohvo

Senast publicerad: 2017-03-20

Senast ändrad av: Mia Högberg

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Pirjo Ohvo

Senast publicerad: 2017-03-20

Senast ändrad av: Mia Högberg

Skicka din ansökningsblankett till:

Mjölby kommun,
Omsorgs- och socialförvaltningen,
595 80 Mjölby

Frågor besvaras av

Förvaltningssekreterare
Christoffer Sjögren
Telefon 0142-854 81

Göran Lidemalm
Telefon 0142-852 24

e-post: social@mjolby.se

Relaterat
Folkölsförsäljning
Krav på tillstånd
Söka tillstånd