Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Meny

Väderstad

Väderstad bildades på 1820-talet, då den nuvarande kyrkan, gemensam för Harstads och Väderstads socknar, uppfördes mellan de medeltida kyrkplatserna. Ruiner av de gamla kyrkorna finns kvar, strax väster respektive öster om tätorten. I samhället dominerar i dag en- och tvåfamiljshus, många är representanter för 1900-talets villaarkitektur. 1970 inlemmades Väderstad med Mjölby kommun. Orten fick ett rejält uppsving befolkningsmässigt och det byggdes ett 50 tal villor. Väderstad har omkring 600 invånare.

Väderstad AB

Orten är hem för det stora industriföretaget Väderstad AB. Företaget startade som en mekanisk verkstad på en gård där man började tillverka jordbruksredskap åt lantbrukare i trakten. Under denna period fanns det 30 hektar brukningsbar jord på gården. Från denna blygsamma start har Väderstad AB vuxit till ett företag som är en ledande global leverantör av högeffektiva lantbruksmaskiner.

Skola, bibliotek och affär

Väderstad skola är en för- och grundskola. Tillgången till egen sporthall utnyttjas väl i undervisningen där ämnet idrott och hälsa får stort utrymme. Den vackra naturen runt skolan lockar också till att förlägga stor del av verksamheten utomhus.

I Väderstad finns också en bibliotek och livsmedelsbutiken ICA Nära Marcus som även sköter posthanteringen ligger i centrala Väderstad.

Rikt föreningsliv

Aktivitetsmöjligheterna i Väderstad är stora med bland annat Väderstad IK, Väderstad hembygdsförening- och byalag, PRO samt en 18-håls golfbana.

Mejerier och kvarn

Då Väderstad och Harstads medeltida kyrkor revs byggdes den gemensamma kyrkan i Vallsbergs by. Det nya samhället började nu att växa fram med skola, post och affärer. 1910 invigdes järnvägsstationen och järnvägen mellan Mjölby-Hästholmen öppnades, samhället började nu att utvecklas till tätort. Industrier, mejeri och kvarn anlades och med det tog bostadsbyggandet ytterligare fart. Både "riksettan" och järnvägen har haft stor betydelse för Väderstads utveckling.

Gamla riksväg 1, numera E4, gick igenom samhället till 1962 då den nya sträckningen söder om samhället var klar. Vid motorvägsbygget 1999 grävdes det fram en ruin av en stensträngsformation, den togs till vara på och återuppbyggdes vid Väderstads hembygdsgård.

Visitvaderstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Utvecklingsgruppen Väderstad/Folkunga:

Ulla Joelsson

Telefon: 0730-47 50 48

joelsson.ulla@hotmail.com

 

Landsbygdssamordnare

Annelie Ahlström

Telefon: 0142-859 03

annelie.ahlstrom@mjolby.se

Kontakt

mjolbykommun@mjolby.se
Telefon: 0142-850 00
Burensköldsvägen 11, 595 80 Mjölby
Organisationsnummer: 212000-0480

Logga in